Kenneth Mårtensson i Arlöv driver frisersalong och solarium under samma tak. Bäddarna är av äldre modell och solkunderna få.
– Förr hade jag 12.000 solningar per år, nu är jag nere i 3.000. Intresset har minskat, och med nya regler vet jag inte om jag kommer att fortsätta. Jag är det enda bemannade solariet i kommunen och ensam på täppan. Men det hjälper inte.
Krav på stoppknapp
Han och många andra solarieägare blir snart tvungna att byta ut sina solsängar. Senast 2015 ska solarier uppfylla en ny europeisk produktstandard som bland annat kräver att alla bäddar utrustas med en lättillgänglig stoppknapp. Dessutom behövs en extra timer som automatiskt avslutar soltiden om solariets egen tidräknare går sönder.
– Har man väldigt gamla solarier som inte uppfyller standarden måste de bytas ut innan 2015. Ägarna har ett tag kvar på sig för att uppdatera sin utrustning eller köpa ny. Eftersom solarier är cancerframkallande måste man följa de krav som finns, säger Johan Gulliksson som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Kommuner slutar
Redan 2010 uppmanade Strålsäkerhetsmyndigheten landets kommuner att sluta med solarier på sina simhallar och gym. Myndigheten vill införa en åldersgräns på 18 år och sedan 2013 gäller dessutom krav på att soltiden i obemannade solarier begränsas till 15 minuter. Många solarier har redan försvunnit, och de som drivs vid sidan av annan verksamhet kommer troligtvis stänga när standarden införs 2015, säger Roland Laurent, sakkunnig på Svensk Solarieförening.
– En del kommer att stänga för att de inte har råd att investera i nya sängar eller ny teknik.
Enligt Laurent finns det runt 500 studior med solarium som enda verksamhet, och de har däremot gynnats av hårdare regler till viss del, enligt honom.
– Att kommuner tog bort solarier från sin verksamhet har varit positivt för professionella solstudior. Visst finns det färre i dag än vad det fanns 2010, men vi ser samtidigt ett stabilt kundunderlag.
Går med förlust
Branschen i sig är långt ifrån stabil. En av landets ledande leverantörer, Solana, går med förlust, liksom Nordens enda solarietillverkare Ultra Tan.
– Det har varit tuffa tag under de här åren. Vi har på grund av en i vår uppfattning orättfärdig skrämselpropaganda fått säga upp halva vår personal. Jag är även vd för den holländska tillverkaren Alisun och kan bekräfta att världsmarknaden har samma utveckling. Men jag tror på våra produkter, säger Roland Laurent, som också är vd för Ultra Tan.
Fakta: Så många solarier finns kvar
- Enligt en undersökning som gjorts av Strålsäkerhetsmyndigheten finns det i dag 1 603 solsalonger i landets kommuner. Men då har bara 256 av landets kommuner svarat.
- Det finns 500 så kallade professionella studior som enbart ägnar sig åt solarieverksamhet, enligt Svensk Solarieförening.
- Solarier kan drivas av sportanläggningar, vid sidan av annan verksamhet som till exempel frisörer eller som huvudsaklig verksamhet, så kallad solstudio.
- Nya regler från 2013 reglerar soltiden i obemannade solarier till 15 minuter.
- Strålsäkerhetsmyndigheten förordar att en åldergräns på 18 år införs för att få sola i solarium.
- Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från att sola i solarium sedan 2005.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Svensk Solarieförening