Många svenskar drabbas av giftstruma

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler svenskar drabbas av giftstruma, trots att man har fått bukt med de främsta orsakerna till sjukdomen, uppger Rapport.

Antalet som drabbas har ökat stadigt, det visar olika svenska under- sökningar, nu senast från Luleå.

De två främsta orsakerna till sjukdomen är jodbrist och rökning. Men nu misstänker forskarna att svår stress kan ha utlösande effekt.

-Vi talar om allvarliga livshändel- ser, säger överläkare Mats Eliasson vid Sunderby sjukhus.

”Darrig och frusen”

Skakning, viktminskning ångest och depression är vanliga symptom på sjukdomen, som orsakas av att sköldkörtelhormonet ökar i kroppen.

Maya Halldén blev sjuk efter en livskris, då två av hennes nära vänner plötsligt dog.

-Jag var darrig och frusen och ständigt trött, därför förknippade jag det med förlusten, säger Maya Halldén, som drabbades av sjukdomen.

Sedan 70 talet har andelen insjuknande ökat med 60 till 70 procent.

Så behandlas giftstruma

Giftstruma (tyreotoxikos) är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. Orsakad av överfunktion av sköldkörteln. Hormonerna i skörteln bildas i överskott vilket medför en starkt stimulerad ämnesomsättning.

Det finns tre behandlingsformer vid förekomst av de vanligaste formerna av tyreotoxikos.

Sköldkörtelns aktivitet kan hämmas endera med läkemedel eller genom tillförsel av en dos radioaktivt jod som tas upp i körteln och med sin joniserande strålning slår ut en del

av körtelvävnaden.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.