Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet, menar att vilken tillgång till vård som ges ska inte vara beroende av var i landet du bor. Foto: TT

Många svenskar vill ha statligt styrd vård

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av fyra anser att regeringen sköter hälso- och sjukvården tillräckligt bra under pandemin, enligt en ny Novus-undersökning från Läkarförbundet.

Under pandemin har regionerna haft huvudansvaret för vården, vilket lett till en ojämlik tillgång till vård över landet, något som tydliggjorts av ojämnt växande vårdköer.

På frågan om det är staten eller regionerna som ska ha ansvaret för hälso- och sjukvården i Sverige är det 64 procent som svarat att staten ska ha ansvaret. Det visar den nya Novus-undersökningen. Allmänheten efterfrågar en stat som tar ett tydligare ansvar för styrningen av vården.

– Svenskarna tycker att dagens system fungerar dåligt. Sverige är ett litet land, trots det fungerar vår hälso- och sjukvård som 21 självständiga länder när regionerna får utforma vården efter eget tycke, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.

”Måste finnas en statlig samordning”

Sofia Rydgren Stale menar att vilken tillgång till vård som ges ska inte vara beroende av var i landet du bor.

– Nu behöver regeringen ta styrningen av vården på allvar. Regeringen kan inte lämna det här ansvaret till 21 olika regioner som uppenbarligen inte klarar av det. Eftersom vårdköerna ser olika ut i regionerna måste det finnas en statlig samordning så att patienten kan söka sig dit där kön till operation och behandling är kortast.

Undersökningen gjordes under perioden 8–19 april 2021, där 4 483 personer i åldrarna 18–79 har intervjuats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer