Novus: Sjukvården inte längre lika viktig för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården minskar i betydelse för de svenska väljarna, det visar Novus senaste opinionsundersökning.

– Det hänger av allt att döma samman med pandemin, säger Mats Knutson, politisk kommentator på SVT.

Opinionsföretaget Novus undersöker regelbundet vilka politiska frågor som de svenska väljarna tycker är viktigast.

Precis som vid tidigare mätningar så ligger sjukvården fortfarande i topp, men frågan har sedan mätningen i april tappat i viktighet för många väljare. Vid mätningarna i februari och april i år uppgav 66 respektive 65 procent av väljarna att sjukvården var en av de viktigaste politiska frågorna, men nu har den siffran minskat till 59 procent.

– Sjukvården är alltid en viktig fråga för väljarna men den har blivit ännu viktigare under pandemin. Nu när många uppfattar det som att pandemin klingar av så är det ganska naturligt att också sjukvårdens viktighet minskar, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Näst viktigast anser väljarna att frågan om lag och ordning är, följt av invandring/integration, vilket fler än hälften tycker är de viktigaste politiska frågorna. På fjärde plats hamnar skolan, på femte plats äldreomsorgen, och på sjätte plats frågan om miljö och klimat.

S bäst i flest frågor

I samband med undersökningen ställs också frågan om vilket politiskt parti som anses ”vara bäst” i de tio viktigaste frågorna. Inte heller där syns några större förändringar sedan förra mätningen.

Socialdemokraterna anses fortfarande ha “bäst politik” i sex av väljarnas tio viktigaste frågor. Moderaterna anses ha bäst politik inom lag och ordning samt landets ekonomi, och Sverigedemokraterna anses vara bäst på invandring/integration.

Den enda skillnaden som syns jämfört med förra mätningen är att Vänsterpartiet numera anses har lika stort förtroende i jämställdhetsfrågan som Socialdemokraterna.

Fakta: Väljarnas viktigaste frågor

Förändring sedan april inom parentes. De svarande har möjlighet att välja hur många frågor de vill.

Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?

1. Sjukvården 59% (-6)

2. Lag och ordning 51% (-2)

3. Invandring/integration 50% (-2)

4. Skola och utbildning 48% (+1)

5. Äldreomsorg 34% (-2)

5. Miljö och klimat 34% (-4)

7. Jobb/Sysselsättning 30% (-1)

7. Landets ekonomi 30% (-3)

10. Jämställdhet 22% (-2)

Vilket politiskt parti anser du är bäst i nedanstående politiska frågor?

1. Sjukvården – S – 21 %

2. Lag och ordning – M – 26 %

3. Invandring/ integration – SD – 29 %

4. Skola och utbildning – S – 20 %

5. Äldreomsorg – S – 18 %

6. Miljö/klimat – MP – 21 %

7. Jobb/ sysselsättning – S – 24 %

8. Landets ekonomi – M – 28 %

9. Pensioner – S – 18 %

10. Jämställdhet – S/V – 18%

Undersökningen är genomförd 27 maj – 2 juni 2021 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1000 personer har svarat på undersökningen av 1852 tillfrågade. Deltagarfrekvensen var därmed 54 procent.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.