Under tisdagen tas flera tåg ur trafik på grund av det kraftiga snöfallen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Många tåg ställs in under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidigare elfel i Trafikverkets depå i Hagalund norr om Stockholm påverkar tågtrafiken under måndagsmorgonen. Samtidigt har tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala ställts in, och ytterligare 10-15 tåg drabbas av förseningar. Även på andra ställen i södra Sverige påverkas trafiken av snöovädret.

Trafikverket har bett operatörerna att minska på trafiken, detta efter att SMHI utfärdat en orange varning för snöfäll i området runt Stockholm och Uppsala. SJ beslutade då att ställa in samtliga regionala avgångar mellan Stockholm och Uppsala.

Strax efter klockan 07.00 meddelade SJ att elfelet i Hagalund var åtgärdat.

– Nu rullar trafiken igen, elfelet i Hagalund är åtgärdat men det kommer bli en del följdförseningar, säger Leila Fogelholm på SJ:s pressjour till SVT Nyheter.

Även Mälartåg uppger att många av avgångarna ställts in till följd av väderleken. De sträckor som påverkas främst är Stockholm-Eskilstuna, Stockholm-Örebro och Stockholm-Nyköping-Norrköping. 

Bolag samarbetar

För att lösa problemet har man en biljettsamverkan med andra bolag, där den som köpt biljett med SJ kan åka med Mälartåg eller SL på sträckan mellan Uppsala och Stockholm.

– Har man köpt en biljett kan man omboka eller avboka eller åka med andra tåg. Våra snabbtåg och övriga linjer i landet kommer trafikeras som vanligt. Sedan får man alltid se hur vädret påverkar trafiken.

SJ kan inte säga om fler tåg under veckan kommer att ställas in.

– Som det ser ut enligt prognosen ska vädret avta och linjerna ska gå igen under tisdagen, säger Fogelholm.

SJ ställer även in några avgångar på sträckan Stockholm-Västerås och sträckan Gävle-Linköping. De kunder som bokat en biljett på de berörda avgångarna kommer även där kunna omboka eller avboka sin biljett.

Reducerad trafik

Även SL kommer att ställa in trafik under måndagen.

– Vi har fattat beslut om att dra ner antalet tåg på spåret. Detta gör att vi kan vända tågen på spåret om vi vill. De tåg som ställs in är SL-pendeltågs extrainsatta avgångar. De extrainsatta tågen går under rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen, säger Karolina Wichman på trafikförvaltningens pressjour.

De linjer som berörs är linje 40, 41, 42, 43, 44 och 48. Enligt Wichman är det svårt från SL:s håll att ge en prognos för hur länge de kommer att köra med färre tåg.

– Den reducerade trafiken kommer ligga så länge den orangea varningen ligger kvar, säger hon.

Även fjärrtågstrafik, tåg Stockholm-Arlanda och andra tåg kommer att påverkas.

Både SL och Trafikverket uppmanar resenärer att vara ute i god tid och om möjligt arbeta hemifrån. Förutom att tågen påverkas kan det även bli svårt för annan spårtrafik, bussar och bilar att komma fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.