Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har skett flera trafikolyckor det senaste dygnet i samband med det kraftiga snöfallet. En av dem skedde utanför Vagnhärad, där en bilist på söndagsmorgonen körde in i mittenräcket. Foto: Pontus Stenberg

Orange varning: ”Snökanon” sprider sig västerut

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga snöfallet som har dragit in över Sveriges södra halva fortsätter att ställa till med problem i landet. Orange vädervarningar har nu utfärdats i Stockholm och på Gotland. SJ meddelar även att väderläget kommer att påverka tågtrafiken till och från Stockholm.

Under natten till lördag drog de första snöbyarna in över södra Sverige. Sedan dess har nederbörden tilltagit och på söndagen ligger snötäcket fortfarande tjockt på flera håll i landet.

– Den gäller kraftigt snöfall från i kväll till i morgon kväll. Det är lite osäkert var i det här området det mesta kommer att hamna, men det blir stråk med stora mängder, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bilder från Österlen tidigare under söndageftermiddagen i klippet. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Flera vädervarningar

SMHI har utfärdat flera vädervarningar i de drabbade områdena. För Stockholmsområdet och Gotland har man nu utfärdat orange vädervarning. En sådan utfärdas när det blir kraftiga snöfall, det kommer stora mängder snö på kort tid, snöröjningen inte hinner med eller att det blir en begränsad framkomlighet i vägnätet.

Gula varningar ligger över norra Kalmar län och delar av Uppsala och Stockholms län. Även områden väster om Vättern – där man väntar sig kraftigare snöfall – samt väst och sydväst om Vänern omfattas av gula varningar.

Fler eller utökade varningar kan vara att vänta, i nuläget är det oklart i vilka områden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund / TT & SVT

Flera olyckor när snön dundrar in

Under söndagen har flera olyckor inträffat runt om i landet med anledning av snöovädret. I landets västra delar rapporteras flera bilolyckor till följd av halt underlag. Här har flera bilar har krockat och många åkt i diket.

Strax utanför Jönköping rapporteras det även om flertalet olyckor. Strax efter 14 fördes bland annat tre personer till sjukhus efter en frontalkrock på länsväg 132 och flera lastbilsolyckor.

Under söndagskvällen meddelade SJ att väderläget även kan komma att påverka tågtrafiken till och från Stockholm. ”Risken för trafikstörningar är större än vanligt”, skriver de på sin hemsida.

SMHI: Snöfallet håller i sig

Det är det lågtryck med kalluft som har parkerat över södra Sverige som tillsammans med kalla vindar från Baltikum, som i sin tur drar med sig fuktig luft från ett realtivt varmt Östersjön, som ligger bakom ”snökanonen” som fortsätter att sprida sig över landet. När vindarna når kustområden förstärks effekten och det är just därför dessa nu är drabbade.

Senare under veckan kan snöfall och regn förekomma lokalt i landets södra delar till och från.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilar fast i snökaoset på E22:an – se bilderna i klippet ovan. Foto: Pontus Stenberg Media

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.