Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilar fast i snökaoset på E22:an – se bilderna i klippet ovan. Foto: Pontus Stenberg Media

Trafikverkets uppmaning: Ge er inte ut i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret sprider sig till fler delar av landet under söndagen. SMHI har utfärdat en orange varning för sydöstra Skåne och snöfall väntas även i Västra Götaland och på ostkusten och kan orsaka fortsatta trafikstörningar. I Kalmar och Östergötlands län uppmanas nu samtliga trafikanter utan vinterdäck att hålla sig hemma av Trafikverket.

– Vi visste att det skulle komma ett oväder vid kusten nu, men inte exakt var, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Under söndagen väntas kraftigt snöfall röra sig in över sydvästra Skåne, och snöfall väntas över delar av Västra Götaland. På ostkusten kommer fortsatt snöfall både i Stockholm och Uppsala, samt över Kalmar, Öland och Gotland.

– Ett litet lågtryck ligger över nedre halvan av landet och det blåser friska sydostliga vindar. Dessa genererar snökanoner över vattnet som drar in över landet. Därför har vi större snömängder speciellt i Kalmar, Gotland och Stockholm, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Elbortfall i Skåne

SMHI har utfärdat en orange varning för sydöstra Skåne där det väntas komma tidvis kraftigt snöfall natten mot söndag fram till söndagskvällen. Detta medför en risk för mycket begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas.

Enligt SMHI kan det kraftiga snöfallet även orsaka elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket bland annat kan påverka mobila nät för telekommunikationer.

Trafikverket: Ge er inte ut i trafiken

Under lördagen rapporterade SMHI ett snödjup på 25 centimeter i Oskarshamn. Trafikverket varnar för mycket halt väglag i både Kalmar län och Östergötlands län och uppmanar människor att inte ge sig ut i trafiken utan vinterdäck.

Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson förväntar sig myndigheten sig någon form av snökaos varje år, men vanligtvis är det mycket mer lokalt.

– Oavsett vädersort så är påverkan oftast väldigt lokal. Vi visste att det skulle komma ett oväder vid kusten nu, men inte exakt var, säger han till SVT.

– Trafikläget påverkas av flera olika faktorer: mängden snö i kombination med stark vind, temperaturförändringar och hur väl förberedda bilförarna varit inför eventuella oväder, säger han.

”Besvärligt fram till måndag”

SMHI räknar med att lågtrycksområdet ligger kvar över helgen och under söndagen fortsätter snöfallet vidare upp över Gävleborg och Dalarna.

– Det kommer att bli besvärligt väder fram till måndag. Vi har många varningar för snöfall i södra Sverige, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT,  och fortsätter:

– Snön rör sig norrut under söndagen och det kan bli besvärligt i Stockholm måndag morgon, bland annat på E4:an.

Se snöovädret på E22 mellan Oskarshamn och Västervik i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund / TT & SVT

Fakta: SMHI:s vädervarningar

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.