Tegnell: Svårt att säga om det som hände vid svininfluenskan kan hända igen Foto: TT

Många tvekar om covid-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av svenskarna är tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19 om det kommer ett vaccin, enligt en ny undersökning från MSB. Men två av tre kommer troligen att ta sprutan.
– Jag tycker att det är en bra utgångspunkt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Världshälsoorganisationen har sagt att de planerar för att ett vaccin mot covid-19 kan vara klart redan före årsskiftet. Men en av världens främsta vaccinexperter, amerikanen Paul Offit, tror att det kan ta lite längre tid.

– Senast i mitten av nästa år tror jag att ett vaccin är klart, frågan är bara hur effektivt det blir. Jag tror det är fullt rimligt att räkna med ett som ger 70 procents skydd.

I så fall är frågan om alla kommer vilja ta sprutan. Enligt en SIFO-undersökning beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap svarade en tredjedel av de tillfrågade att de är tveksamma, eller troligtvis inte kommer vaccinera sig. Två av tre, eller 67 procent, säger däremot att man helt säkert eller troligen kommer att göra det.

”Svårt att tolka svaren”

Enligt Paul Offit ser siffrorna ungefär likadana ut i USA:

– Men det är svårt att tolka svaren, i och med att vi inte vet vilket vaccin som kommer vara aktuellt.

Efter massvaccineringen mot svininfluensan 2009 drabbades runt 300 svenskar av den obotliga neurologiska sjukdomen narkolepsi. Det var en så pass ovanlig biverkning att den inte upptäcktes i de säkerhetsstudier som gjordes om vaccinet.

– Det var ju ingen som trodde att ett vaccin skulle kunna ge den typen av effekter, säger Anders Tegnell.

– Vi har ju ändå vaccinerat människor i 100 år utan att se något liknande. Om det kan hända igen är svårt att säga, men man gör ju allt för att förhindra det.

Fas tre-studier ska upptäcka biverkningar

Enligt vaccinexperten Paul Offit måste minst 30.000 människor testa ett vaccin i så kallade fas tre-studier för att man ska veta om det är säkert och effektivt. Fyra bolag, bland annat Astra Zeneca, gör just nu sådana studier om sina covid-vaccin.

– I fas tre-studierna upptäcks de vanligaste biverkningarna, även om du förstås inte kan veta allt. Ovanliga biverkningar kan fortfarande visa sig senare när vaccinet ges till flera miljoner människor, men det har vi system för att kunna upptäcka snabbt i så fall, säger Paul Offit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet