Att växla eller sälja? Det är frågan. Foto: TT

Många vill sälja gamla silvermynt

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli blir de gamla en-, två- och femkronorna ogiltiga. En del väljer dock att försöka sälja sina äldre mynt, som innehåller silver, snarare än att växla in dem.

I veckan är sista chansen att betala med de gamla en-, två- och femkronorna. Många försöker i samma veva sälja de gamla mynt som innehåller silver.

– Fyrtioprocentare, från åren 1942 till 1968, får man 10 kronor styck för, säger Marita Strandberg, som arbetar på en mynthandel i Stockholm, till Sveriges Radio Ekot, om enkronor.

LÄS MER: Fyra sätt att bli av med mynt som snart blir skrot

Mynt som innehåller 40 procent silver ger tio gånger myntets valör.

Och när det gäller gamla mynt som innehåller silver är det ingen stress, enligt Strandberg. De fortsätter att vara lika mycket värda även efter månadsskiftet.

Fakta: Mynt- och sedelutbytet

Den 1 juli blir de gamla en-, två- och femkronorna ogiltiga. Bland sedlar gäller detta de äldre 100- och 500-lapparna, med Carl von Linné respektive Karl XI på framsidan.

På Riksbankens sajt myntkartan.se går det att hitta närmaste plats för att sätta in gamla mynt.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.