Mannens advokat: ”Han ville till varje pris komma ut från rättspsykiatrin”

Uppdaterad
Publicerad

Snart väcks åtal mot den man som brände ned kulturbyggnaden i Östersund, efter att ha avvikit från rättspsykiatrin.

Enligt mannens advokat var 40-åringens mål med den anlagda branden att bli frihetsberövad och få fängelse.

– Han ville till varje pris komma ut från rättspsykiatrin, säger mannens advokat Bo Victor.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som gjordes efter branden konstaterades att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid det tillfället.

– Han ansåg att inte han led av någon psykisk sjukdom. För att bevisa det funderade han ut att den enda möjligheten var att begå ett brott av en sådan dignitet att han kunde få göra en ny rättspsykiatrisk utredning. Han tänkte nog att han gjorde det han var tvungen att göra, säger mannens advokat Bo Victor.

Även om det innebär att folk nu blivit av med jobbet?

– Ja, så långt tänkte han nog inte. 

Planerade branden

Mannen hade avvikit under en permission från den rättspsykiatriska vården och befann sig i Östersund, där kom han på att han skulle begå ett allvarligt brott. Enligt advokat Bo Victor var mannens avsikt aldrig att någon människa fysiskt skulle komma till skada. 

– Först försäkrade han sig om att ingen bodde i huset, att ingen var inne i den restaurang som också låg i huset och att det inte skulle vara någon fara för intilliggande hus.

Men kammaråklagare Lillemor Ersberg håller inte med. 

– Min bedömning är att det ändå utgjorde en fara eftersom det bodde människor i intilliggande fastighet och det fanns en spridningsrisk till de fastigheterna, säger hon. 

Vill ha fängelsestraff

Efter branden greps mannen för ett bedrägeribrott i samband med en hotellvistelse. Mannen har senare erkänt mordbrand, som är den juridiska brottsrubriceringen.

– Han har ju tänkt att han aldrig skulle komma ut från rättspsykiatrin. Om han skulle få ett fängelsestraff däremot så skulle det bli tidsbestämt, säger Bo Victor.

Inom kort väcks åtal mot honom.

– För min del, nu är vi inte riktigt där än i processen men det här innebär ju att en rättspsykiatrisk vård kommer ju inte på tal i det här fallet utan då landar vi in i de vanliga påföljderna, som i det här fallet lutar mot fängelse då, säger Lillemor Ersberg.  

Så genom att göra det här fick patienten egentligen som han ville fängelse om han döms? 

– Så kan man säga.

Nu blir det upp till domstol att avgöra om det vid en eventuellt fällande dom  blir fängelse eller fortsatt rättspsykiatrisk vård för mannen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.