Petra Mede är en av kandidaterna till progranledarjonnet. Hon ledde även ESC i Malmö 2013. Foto: TT

Björkman: ”Mede och Zelmerlöw väldigt bra namn”

Uppdaterad
Publicerad

Vem eller vilka som kommer att få leda ESC 2016 är fortfarande höljt i dunkel, enligt tävlingens producent Christer Björkman. Men Måns Zelmerlöw säger till SVT att han hoppas kunna vara med ”på något sätt”.

I dag avslöjades att hedersuppdraget att få arrangera ESC 2016 efter hård konkurrens går till Globen i Stockholm efter en hård kamp med bland andra Göteborg, Linköping och Gävle. Efter avslöjandet är nu en av de mest brinnande frågorna vem eller vilka som kommer att leda evenemanget.

Petra Mede, som ledde ESC i Malmö 2013, och årets ESC-vinnare Måns Zelmerlöw är två namn som ofta kommit upp i diskussionen, men Christer Björkman, tävlingsproducent för ESC, vill i dag inte avslöja något för SVT Nyheter.

Eurovision song contest 2015

– Det pågår ett arbete, men det primära nu var att definiera värdstaden. Nu kommer vi först att ta semester, och sen kommer det arbetet. Petra Mede och Måns Zelmerlöw är två väldigt bra namn, men det finns många bra namn att ta ställning tilll. Men visst, det är två namn som jag absolut förstår att man diskuterar.

Måns: ”Vill bjuda på Eurovisionsbubbla”

Måns Zelmerlöw, som befinner sig på turné, kommenterar själv spekulationerna i ett sms till SVT med att någon eventuell medverkan ännu inte har diskuterats, men att han hoppas kunna vara delaktig i evenemanget:

”Den dialogen har vi ännu inte tagit upp då SVT fokuserat på staden att arrangera i, men självklart hoppas jag kunna vara med på något sätt.”

Zelmerlöw skriver även att han är glad över att tävlingen förlagts till Stockholm, där han är bosatt:

”Åh, vad kul, nära hemma. Stockholm blir kanon, jag gissar och hoppas att vi stockholmare är lite revanschsugna och kommer att bjuda på en härlig Eurovisionsbubbla.”

”Svart hål efter Baku”

Den senaste gången Sverige arrangerade ESC var 2013, efter att Loreen sopat banan med ”Euphoria” i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Och enligt Christer Björkman är förutsättningarna inför 2016:s ESC helt annorlunda den här gången, då SVT nu har betydligt mer erfarenhet, något man också vill utnyttja för att förbättra arrangemanget.

– Malmö ligger nära i tiden, och vi kommer att vara lugnare den här gången. Förra gången var det som ett stort svart hål i huvudet när vi kom hem ifrån Baku – nu finns där en kalender istället. Så grundförutsättningarna är helt annorlunda den här gången, och nu vi vill göra något nytt med en twist.

”Rekordstort intresse”

Och enligt Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovison Song Contest 2016, har entusiasmen bland kanditatstäderna den här gången varit påtaglig, något som han säger till stor del kan förklaras av Måns Zelmerlövs framgångar i Wien.

– Intresset har varit rekordstort från olika håll i landet, och det beror mycket på de tidigare framgångarna i Malmö och framförallt på Måns prestation i Wien. Han har verkligen eldat på en nationell yra.

”Kan dra nytta av det”

Enligt Martin Österdahl kan Stockholm, precis som Malmö 2013, nu komma att kunna dra vinst av att arrangemanget förläggs till Globen.

– Visst kan man dra nytta av det, det såg vi i Malmö. Där sa turistchefen efter evenemanget att det var ESC som förändrade en tidigare negativ bild av Malmö till en positiv sådan.

Och att just Stockholm drog det längsta strået i budgivningen kring arrangemanget beror, enligt Christer Björkman mycket på den paketlösning man kunde erbjuda.

– Sammantaget hade Stockholm en inspirerande helhetslösning. Dels beroende på själva arenakomplexet och dels på grund av det faktum att man kan erbjuda en stor folkfest för hela staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet