Globen i Stockholm där Eurovision song contest kommer att hållas 2016. Foto: TT

Besvikna städer utan ESC

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision 2016 kommer att hållas i Globen i Stockholm. Runt om i landet ekar besvikna röster över att uppdraget ges till landets största stad. ”Stockholm måste väl ha haft en fantastisk ansökan” säger konkurrenten Göteborg.

Malmö var värdstad för Eurovision Song Contest förra gången det begav sig, 2013. Efter att tidigare i år ha dragit sig ur ansökan om att få hålla i 2016 års evenemang, önskar de nu Stockholm all lycka.

– Det är ju jätteroligt för dem. Det är bra för Stockholm och kul för Sverige, säger Katarina Olsson som är evenemangschef i Malmö stad.

Saknar resurser och arena

Anna Olofsson, som är marknadschef Umeå kommun, menar att det hade varit kul för staden att hålla i evenemanget – om de haft råd.

– Vi hade naturligtvis gärna velat ha evenemanget, man vill väl alltid ha ha större aktiviteter. Men jag vet ju vilka resurser som krävs för ett sånt här evenemang och vi har inte dem. Vi har ingen lämplig arena, säger Anna Olofsson.

Hade velat göra något annorlunda

En lämplig arena har däremot Örnsköldvik. En stad som ansökt.

– Vi hade naturligtvis varit glada om vi fått det, annat kan vi ju inte säga. Vi hade kunnat göra det jättebra i Örnsköldsvik. Hade vi fått det hade vi velat göra något annorlunda, vi är ju en mindre stad i norra Sverige. Mitt i kulturarvet Höga kusten! säger Peter Juneblad som är näringslivschef i Örnsköldsviks kommun.

– Så naturligtvis hade vi varit glada. Men det blir säkert bra i Stockholm också.

Lite besviken

Men i praktiken fanns det kanske bara två reella alternativ: Stockholm och Göteborg. Det säger i alla fall Stefan Gadd, som är presschef för Göteborg & Co. Och lite besviken.

– Självklart ville vi ha det i Göteborg, annars vi inte sökt – och lagt så mycket tid på vår ansökan. Vi har ju inte haft Eurovision sedan 1985, så det hade varit fantastiskt. I Göteborg märks det dessutom i hela staden när det är något som händer. Staden svämmar över! Precis som det gjorde i Malmö, som också har en kompakt stadskärna, säger Stefan Gadd.

– Stockholm måste väl ha haft en fantastisk ansökan. Vi får försöka komma igen nästa gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.