Foto: Thomas Hanses/EBU

Australien snuvades på segern

Uppdaterad
Publicerad

Årets nya röstningssystem i Eurovision Song Contest resulterade som bekant i en ukrainsk seger. En undersökning som statistikbloggen FiveThirtyEight har gjort visar att Australiens Dami Im skulle segrat om tidigare års röstningssystem fortfarande användes.

FiveThirtyEight, som fått sitt namn av antalet elektorer i det amerikansk elektorskollegiet, undersöker sedan en tid inte bara politiska opinionen och bedömer sannolikheter för olika valutgångar. Numera ägnar sig också statistikbloggen åt att rapportera om sport och underhållning. Och när det gäller det sistnämnda har alltså även Eurovision Song Contest hamnat under FiveThirtyEights mikroskop.

Tidigare år har rösterna (jurygruppernas och folkets) från de olika länderna delats ut land för land. I år redovisades jurygruppernas röster först för att sedan klumpa ihop alla tv-röster och fördela ut dem till alla bidrag, med början hos de länder som fått minst.

Eurovision Song Contest 2016

Ville skapa spänning

Ambitionen var att skapa en mer spännande omröstning där vinnaren skulle stå klart vid sändningens slut, istället för att vara känd redan halvvägs genom röstningsredovisningen.

Och det blev ju också en ovanligt rafflande omröstning. Samtidigt påverkade det nya systemet utfallet av tävlingen, skriver FiveThirtyEight. En datakörning som bloggen gjort visar att tävlingens tvåa, Dami Im, skulle ha knipit förstaplatsen med tidigare års regler. Lördagnattens segrare Jamala från Ukraina skulle fått nöja sig med en andraplats. Ryske Sergej Lazarevs tredjeplats skulle dock inte påverkats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet