Jamla Foto: TT

Jamala riskerade att diskas

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas seger i Eurovison song contest hotades.

Låten ”1944” har spelats offentligt för ett år sedan – och kunde därmed ha brutit mot tävlingsreglerna.

Men EBU har beslutat att landet får behålla vinnarstatyetten.

Jamala vann Eurovision för Ukraina i lördags.

Nu varslar ett nyuppladdat Youtube-klipp om att låten, ”1944”, framfördes vid ett tillfälle redan förra året. Någonting som skulle kunna bryta mot EBU:s tävlingsregler. Det var sajten ESCtoday först att berätta om.

Eurovision Song Contest 2016

Enligt reglerna får bidragen som tävlar inte släppas för kommersiellt bruk innan ett särskilt datum. Om bidraget har publicerats online på någon videoplattform eller i sociala medier innan det datumet måste företrädare för Eurovision song contest informeras om det. Reglerna syftar till att undvika att något bidrag ges fördel i tävlingen.

Inget bidrag ska ges fördel

Enligt Youtube-kontot som laddat upp filmen med Jamalas framträdande från förra året, har klippet legat ute i ett år. Videon är dock publicerad den 18 maj 2016. Enligt ESCtoday har det funnits ett äldre Youtube-klipp med framträdendet, som inte längre är tillgänligt att titta på.

Enligt Eurovision song contests presstalesperons, Paul Jordan, har EBU vänt och vridit på fallet och kommit fram till att Jamala inte kommer att diskas.

”Regeln syftar till att förhindra kommersiell spridning av någon låt, som skulle kunna ge bidraget fördel i tävlingen. Tidigare har låtar funnits tillgängliga innan bestämt datum, men har inte fått en bred publik, och därför getts tillåtelse att tävla från EBU”, skriver radio- och tv-närverket på sin Facebooksida.

”Bara setts av några hundra”

”Vad gäller Jamalas ”1944”, har det kommit till EBU:s kännedom att en version av låten ska ha framförts i samband med en intim konsert i maj 2015. Videon av framträdandet har bara setts av några hundra människor innan den upptäcktes för några dagar sedan.”

Därför beslutar EBU:s så kallade referensgrupp (beslutsfattande organ) att Jamla och ”1944” inte fråntas vinsten, eftersom låten inte har haft några tydliga fördelar av videon eller framträdandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet