Maranata driver skola utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Väckelserörelsen Maranata bedriver skolundervisning där aga förekommer, enligt SVT-programmet Existens.

Föräldrarna vill inte sätta barnen i en vanlig skola och barnen har bevilj- ats hemundervisning av religiösa skäl.

Skolverkets chefsjurist Ingegerd Hill- born säger till Rapport att undervis- ningen är olaglig eftersom Maranata inte har tillstånd att bedriva skola.

Utbildningsminister Jan Björklund är beredd att ändra skollagen så att hem- undervisning inte kan tillåtas av religiösa eller ideologiska skäl.

Andra skäl

Tanken med hemundervisning är att den ska bedrivas under korta perioder, exempelvis vid sjukdom. Det är den enskilda kommunen som fattar beslut om hemundervisning. Beslut kan fattas utifrån ideologiska eller religiösa skäl. Men, Maranata har andra skäl för sin hemundervisning.

-Vi passar inte in i samhället. Samhället har sin människosyn och bibeln har sin människosyn och det kolliderar ibland, säger Tage Johansson från Maranata.

”På sin plats”

Maranata bedriver inga friskolor, eftersom de är underställda skollagen och läroplanen. Tage Johansson säger även att viss form av barnaga förekommer i Maranatas undervisning.

-En liten korrigering kan man få uppleva. En liten smärtförnimmelse är på sin plats om det behövs, säger han.

Fakta: Maranata

Maranata är en kristen väckelserörelse, med ursprung i Norge. Den första församlingen bildades 1958.

Rörelsen kom till Sverige och Örebro 1960. I Sverige uppstod Maranta som en urbrytning ur Pingströrelsen. Som mest fanns runt 10.000 sympatisörer under 1960, men 1968 splittrades rörelsen i olika riktningar och medlemsantalet sjönk.

Rörelsen utmärker sig med bokstavlig bibeltro, anderop, tungomålstal. Maranatas kritik mot kyrkan gjorde att rörelsen fick uppmärksamhet.

Rörelsen finns representerad i Stockholm och Örebro.

De har uppskattningsvis 300-500 anhängare.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.