SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin, SVT

Margit Silberstein: Brott mot EU-stadgan om mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaternas förslag kan leda till att flyktingar bollas mellan olika länder utan att något land tar ansvar. Det är mycket långtgående – det kan rent av bryta mot flera konventioner och förordningar som Sverige har skrivit under.

Moderaterna går längre än något annat parti, förutom Sverigedemokraterna, för att hindra att människor på flykt söker asyl i Sverige. I praktiken innebär deras förslag nästan ett totalstopp för att ta sig innanför Sveriges gränser. Enligt Migrationsverkets juridiska experter, som SVT Nyheter talat med, bryter det moderata förslaget mot EU-stadgan om mänskliga rättigheter och FN:s flyktingkonvention.

Ska förhindra

I förra veckan höll migrationsminister Morgan Johansson en dramatisk presskonferens med budskapet att Sverige är fullt, det finns inte plats för fler flyktingar. Johanssons presskonferens hade föregåtts av Stefan Löfvens varning att Sverige nått gränsen för sin kapacitet och Margot Wallström hade talat om en systemkollaps. Nu följer Moderaterna upp med ett konkret förslag för att förhindra att människor tar sig till Sverige.

Flyg enda vägen

Förslaget är långtgående, en inbromsning, som före detta arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson säger. Det Moderaterna föreslår innebär att ingen asylsökande ska kunna ta sig in i Sverige utom möjligen de som kommer hit med flyg utan att ha passerat något annat EU-land. Och de är inte många eftersom det så kallade transportöransvaret medför att flygbolagen är skyldiga att betala återresan för de som inte har giltiga resehandlingar.

Rätt till asyl

Enligt det moderata utspelet ska de som kommer till den svenska gränskontrollen utan att ha registrerats i något annat land nekas inresa till Sverige. De ska skickas tillbaka, enligt Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson. Men vart? Den svenska gränspolisen kan inte bara sända tillbaka människor i tomma intet utan att vara säker på att deras rättigheter tas tillvara i något annat land. Alla har rätt att söka asyl enligt FN:s flyktingkonvention.

Åter till Sverige

Om svenska myndigheter vill skicka tillbaka någon till Danmark till exempel måste man först kontrollera att den asylsökande verkligen får sin sak prövad där. Såsom det ser ut i dag i EU är sannolikheten stor att de danska myndigheterna skulle avvisa Sveriges begäran att ta hand om den asylsökande. Enligt EU:s regler och FN:s flyktingkonvention är det då Sveriges ansvar att pröva asylansökan.

Bollas inom EU

Moderaterna vill med sitt förslag sätta press på de övriga EU-länderna att ta emot de asylsökande med hänvisning till att vi redan har gjort så mycket. Hittills har danska politiker sagt att Sverige får skylla sig själv som fört en så generös flyktingpolitik fram till i dag. Och följden av Moderaternas politik kan bli att människor bollas fram och tillbaka inom EU utan att någon tar ansvar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.