SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein kommenterar de rekordlåga opinionssiffrorna för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Foto: TT / SVT

Margit Silberstein: ”Mardröm, chock, katastrof för S”

Uppdaterad
Publicerad

”Dagens siffror från Sifo om att Moderaterna nu är det största partiet är en mardröm för Stefan Löfven och hans regering. Det säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

– Mardröm, chock och katastrof är slitna uttryck, men de har en relevans. Det här är en mardröm för Stefan Löfven och regeringen. Det gör ont i en socialdemokrats hjärta att ärkefienden Moderaterna är största partiet, säger Margit Silberstein.

Siffror från Sifo visar att Socialdemokraterna nu har 23,2 procent i stöd, vilket är den lägsta nivån i en Sifo-mätning sedan opinionsinstitutet startade mätningarna 1967. Moderaterna blir enligt mätningen det största partiet med 25,6 procent.

”Ond cirkel”

Margit Silberstein påpekar att Socialdemokraterna fortfarande kan ha en bild av att vara det statsbärande partiet.

– Det här skadar självförtroendet hos Socialdemokraterna, det riskerar att bli en ond cirkel, även för socialdemokratiska kommunalråd ute i landet som sliter och jobbar och de påverkas mycket av de här siffrorna.

Även statsminister Stefan Löfven, som ansågs vara den som skulle kunna förbättra Socialdemokraternas opinionssiffror efter förre partiledaren Håkan Juholt, har nu skäl att vara orolig.

– Det försvagar en redan svag partiledare. Stefan Löfven skulle vara den som räddade partiet från den bilden som hade satts på partiet på grund av Håkan Juholt. Han skulle vara den som skulle stå med båda fötterna på jorden och ordna jobben, som varit hans stora profilfråga.

Kinberg Batra vill bida sin tid

Nu ökar trycket på Moderaterna och övriga allianspartier att fälla regeringen, menar Margit Silberstein.

– Om den rödgröna regeringen fortsätter att vandra utför så ökar trycket på Moderaterna och på de andra allianspartierna att fälla regeringen. Det finns ju redan ganska högljudda röster inom framförallt Moderaterna som kräver det. Men Anna Kinberg Batra har hållit emot. Hon vill bida sin tid, för vem vill regera nu i det här svåra läget?

Starka rörelser inom Allians för extra val

Om Moderaterna och övriga allianspartier fäller regeringen och övertar makten utan ett nyval hamnar de i ett minst lika svårt parlamentariskt läge som den nuvarande regeringen.

– De skulle bli ännu mer beroende av Sverigedemokraterna än vad de var i förra mandatperioden och än vad Stefan Löfvens regering är i dag.

Alternativet skulle i så fall vara ett extra val, något som Margit Silberstein tror i så fall måste ske i år.

– Ju närmare det ordinarie valet vi kommer desto mindre anledning att ha ett extra val. Om det fortsätter så här så kommer det finnas starka rörelser inom Alliansen som vädrar morgonluft och ser det som sin skyldighet att agera på något sätt. Deras röster kommer att ljuda högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.