SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Margit Silberstein: Regeringen gillrar en fälla för Folkpartiet

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Vårdnadsbidraget anses vara en fälla för i första hand invandrarkvinnor, som stannar hemma och isoleras istället för att ge sig ut på arbetsmarknaden och bli en del av det svenska samhället.
Men nu gillrar regeringen en annan fälla.

Där ska Folkpartiet fastna och mer eller mindre tvingas att rösta med regeringen för ett avskaffande av vårdnadsbidraget. Därmed skulle en spricka i Alliansen blottläggas klart och tydligt.

Under Alliansens tid vid makten var vårdnadsbidraget en plåga för tre av partierna som för husfridens skull var tvungna att gå emot sin egen övertygelse och låta Kristdemokraterna få behålla sitt vårdnadsbidrag.

Hägglund ingen anhängare

Men sanningen är att inte heller Göran Hägglund var någon helhjärtad anhängare av det kontroversiella bidraget. Han ville också avskaffa det men kände sig nödd och tvungen att behålla det för att inte stöta sig än mer med falangen i sitt eget parti som ser vårdnadsbidraget som en del av Kristdemokraternas själ.

När Folkpartiet före jul röstade med Alliansen att vårdnadsbidraget ska vara kvar var det inte på grund av någon nymornad kärlek till vårdnadsbidraget utan en eftergift åt Allianssammanhållningen – det var då för tidigt att göra utbrytningar från Allianspakten.

Intern FP-kritik

Men när regeringen nu bestämt sig för att lägga fram ett förslag om att avskaffa det blir det nästan omöjligt för Jan Björklund och Folkpartiet att rösta emot ett sådant förslag.

Inte minst nu när det är oro i Folkpartiet och Jan Björklund har fått intern kritik för sitt förslag om integrationspolitiken. Att avskaffa vårdnadsbidraget ingår dessutom i Folkpartiets nya politik för integration och migration.

Svårt för Ohlsson att rösta emot

Den interna kritiken mot integrationspolitiken kommer från de socialliberala – samma falang som skulle reagera extra mycket på om Folkpartiet inte tog chansen att bli av med vårdnadsbidraget.

Det vore svårt för en folkpartist som Birgitta Ohlsson, tänkbar efterträdare till Jan Björklund och profilerad feminist, att inte rösta för ett avskaffande.

FP vill ha tre pappamånader

För regeringen handlar vårdnadsbidraget inte om stora pengar i budgeten. Det som gäller är de principiella invändningarna mot vårdnadsbidraget och inte minst den politiskt oemotståndliga möjligheten att splittra motståndarna, en nog så stark drivkraft. Framöver kommer regeringen att lägga fram sitt förslag om en tredje pappamånad.

Folkpartiet vill också ha tre pappamånader och inför valet gick Jan Björklund ut hårt för att profilera sitt parti som jämställdhetspartiet framför andra inom borgerligheten. Så omröstningen i riksdagen om pappamånaderna blir ytterligare en prövning för Folkpartiet när partilinjen krockar med Alliansgemenskapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.