Margot Wallström Foto: SVT

Margot Wallström öppnar för S-uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Hon har varit borta från den svenska politiken sedan 1999. Nu återvänder Margot Wallström till Sverige och i en längre intervju i SVT:s Agenda öppnar hon nu för att ta nya uppdrag inom Socialdemokraterna.

-Jag har ju i grund och botten ett starkt politiskt engagemang och intresse och det finns ju kvar. Men det är inte så att jag gått och tänkt att jag ska komma hem och ha ett uppdrag för partiet, men finns det något sätt som jag kan bidra på så gör jag gärna det, säger Margot Wallström i till Mats Knutson i SVT:s Agenda.

Wallström var EU-kommissionär i nästan elva år och har de senaste två åren jobbat som FN:s särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter.

När Socialdemokraterna har bytt partiledare de senaste gångerna har hon alltid toppat listorna både bland väljare och partimedlemmar. Något hon själv tror beror på att hon varit borta så länge från svensk inrikespolitik.

-Man är oanfrätt av politiska kompromisser och svåra politiska beslut och debatter som har förts här och folk kanske har glömt hur arga de var på en när man var minister, säger hon till SVT.

Hur många gånger har du fått frågan från olika Socialdemokrater om du vill bli partiledare?
-Jag har inte räknat... Jag hoppas att det kanske ska ta slut någon gång och att man ska förstå att jag menar allvar. Det tåget har gått.

Wallström beskriver höstens och vinterns kris inom Socialdemokraterna som något som var ”sorgligt att se”.

Hon är glad att läget nu stabiliserats och ger Stefan Löfven rådet att inte lägga för stor vikt vid opinionsmätningar.

-Han ska vara sig själv och kunna lyssna. Han är klok och han har integritet och erfarenhet. Och den grundläggande uppgiften är alltid densamma – att kunna beskriva verkligheten så att folk känner igen sig, att ha ett trovärdigt program och att kunna genomföra det.

Se intervjun med Margot Wallström i efterhand på Agendas webbsida.

  • Född 1954 i Kåge, Skellefteå kommun.
  • Riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1979-1985.
  • Har varit biträdande civilminister, kulturminister och socialminister i olika S-regeringar.
  • EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor och senare kommunikation. Även vice ordförande i EU-kommissionen 2004-2010.
  • Lämnade i veckan uppdraget som FN:s särskilde representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter.

     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer