Foto: TT / arkiv

Marknaden spår höga elpriser i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Inför hösten kan det vara läge att se över elavtalen och marknadens aktörer spår en vinter med höga elpriser jämfört med tidigare år.

– Elpriserna har varit högre i höst än förra året och det beror i stor grad på sommarens torka, säger Kaj Forsberg marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

Som konsument kan man minska sina elkostnader genom att undersöka marknaden och aktivt välja elhandelsavtal. Det kan det vara en god affär och för en del hushåll kan det finnas tusenlappar att spara.

Spara tusenlappar med avtal

Hushåll som inte har tecknat eget elavtal debiteras ett så kallat anvisningspris, även kallat normalpris, enkelpris eller tillsvidarepris. Det anvisade priset är ofta högre än de pris som kan elhandelsföretagens avtal erbjuder.

De som nyligen flyttat och som inte gjort ett aktivt val tilldelas automatiskt ett elhandelsföretag och det anvisade priset.

Elförbrukningen för de som bor i en mindre lägenhet består främst av spis, och belysning, och då har man väldigt små volymer, omkring 2000 kilowattimmar per år. När ett sådant hushåll tecknar avtal kan de spara ett par hundralappar per år, enligt Kaj Forsberg som är marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

– En villaägare med direkt eluppvärmt hus kan spara omkring 1000-2000kr per år genom att aktivt teckna elavtal, säger Kaj Forsberg.

Rörligt eller fast elpris

I ett elavtal väljs antingen rörligt eller fast pris.

Ett rörligt pris innebär att priset följer utvecklingen på elbörsen. Detta innebär att elpriset svänger och kommer periodvis vara högt men det medför också perioder med lägre pris.

– De senaste 3-4 åren har priset legat på mellan 20-60 öre per kilowattimme i snittpris per månad, säger Kaj Forsberg.

Det generella rådet är att hushåll med mindre ekonomiska marginaler som behöver veta den exakta kostnaden varje månad bör välja fast pris. Hushåll med en ekonomi som klarar lite större svängningar kan överväga att välja rörligt pris.

Med fast pris-avtal är elpriset per kilowattimme bundet under en avtalsperiod, en period kan variera mellan några månader till flera år.

När ska man förhandla om fast pris?

– Det är svår att hitta någon tidpunkt på året när det alltid är lönsamt att binda sitt elpris. Det som är avgörande är att man hittar ett tillfälle när de globala bränslepriserna på och kol och olja och utsläppsrätter för koldioxid inte är på topp, säger Kaj Forsberg marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

En annan faktor som påverkar elpriserna är hur fulla vattenmagasinen är i förhållande till vad som är normalt för perioden, alltså inte den totala vattenmängden.

– Priserna har varit högre den här hösten än förra året och det beror i stor grad på torkan, säger Kaj Forsberg marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

Efter den torra sommaren så finns det nu mindre vatten än vad det brukar i vattenmagasinen. Magasinfyllnadsgraden ligger långt under normalvärdet vilket ger högre elpris.

– Marknadens aktörer förväntar sig att elpriset den här vintern kommer att bli något högre än förra vintern, säger Kaj Forsberg.

Jämför priser

Det finns idag över 140 regionala och nationella elhandelsbolag och flera tusen olika elhandelsavtal att välja mellan.

Det är idag lätt att jämföra elpriser tack vare dagens eljämförelsesajter, exempelvis Elpriskollen som drivs av den Energimarknadsinspektionen, en statliga myndighet. Alla elhandelsföretag måste rapportera in sina elavtal och priser till Elpriskollen vilket gör att de ska ha alla tillgängliga elavtal i sina jämförelser.

Elförbrukningen står på elfakturan och vid jämförelser är det viktigt att jämföra totalkostnaden per kilowattimme för elhandelsavtalet.

Behöver hjälp eller har frågor så kan du vända dig till en konsumentvägledare i din kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.