Foto: TT

Rysk stridspilot jagade svenskt plan

Ett ryskt jaktplan gjorde kraftiga undanmanöverer när det identifierats av svenskt spaningsflyg. Händelsen utspelade sig förra veckan över södra Östersjön. Enligt SvD ska den planet ha jagat ett svenskt plan.

Ett ryskt jaktflygplan av typen SU-27 gjorde kraftiga undanmanövrer när det kontrollerades av svenska flygplan öster om Bornholm, på fredagen i förra veckan.

Pilotens beteende betraktas som ovanligt.

– Vi vet inte varför piloten betedde sig på det här sättet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten som gick ut med ett pressmeddelande om händelsen på torsdagen.

– Det händer rätt ofta att flygplan kontrolleras på det här sättet. Piloten kan inte ha känt sig hotad.

Identifieringen utfördes av två Gripen-plan. Det ryska planets undanmanövrer utfördes i både fart och höjd, men någon fara för flygsäkerheten förelåg aldrig.

Hela händelsen inträffade över internationellt vatten, strax utanför den svenska så kallade flyginformationsregionen. Enligt SvD ska det ha varit fråga om en jakt. Jakten skedde vid den danska ön Bornholm. Ryssplanet avbröt inte insatsen efter att ha identifierat det svenska planet, vilket är det normala, utan följde efter det tills Gripenplanen dök upp. Då avvek piloten.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer