Foto: Scanpix

Märkligt beteende inte fullmånens fel

Uppdaterad
Publicerad

Den som är orolig för att måndagens fullmåne påverkar beteendet kan slappna av. Enligt vetenskapen ändras varken sömnen, menstruationen eller humöret av månen. I stället handlar det om folktro.

Under 1950- och 1960-talen fanns det forskning som pekade på att fullmånen hade inverkan på människokroppen. Men i dag är vetenskapen tydlig i att det inte är så.

-Om man går in på ett akutsjukhus kan personalen anse att det är extra illa när det är fullmåne. Men det handlar om selektiv perception. När det blir fullmåne blir man medveten om det och börjar leta efter vissa saker. Vad vi vet i dag finns det ingen koppling, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Stockholms universitet.

Inte heller finns något som tyder på att menstruationscykeln skulle påverkas av fullmåne.

-Det är undersökt på ett seriöst sätt.

Idén om att människor förändras under fullmånen kommer bland annat från bondesamhället där man passade på att jobba med skörden när man kunde, även i månens ljus. Och det underliga beteendet som skapades av sömnbristen kan ha gett upphov till att månen fick skulden.

-I teorin kan det finnas mindre grupper som är känsliga för månens dragningskraft, som inte syns i vetenskapen. Men det är inget man kan veta.

* Månen rör sig ständigt och ändrar skepnad varje dag.

* När vinkeln mellan solen och månen ändras hur mycket ljus som hamnar på månen, vilket skapar olika månfaser.

* På den fjortonde dagen i sin omloppsbana är månen 180 grader från den osynliga linjen mellan solen och jorden. När den befinner sig här är den fullt upplyst av solen och vi ser en fullmåne.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.