Foto: svt

Arbetsförmedlingen: inte vårt enskilda ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora skillnader mellan hur den typiske arbetslöse ser ut runt om i landets kommunen. I Uppsala län är skillnaderna störst mellan

Älvkarleby i norr och Knivsta i söder.

Arbetsförmedlingen kan inte peka på en uppenbar anledning till att antalet arbetslösa i länets kommuner är så olika. Men Jan-Eric Nyström, biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen Norra Mälardalen tror att arv och miljö spelar roll.

– Många Uppsalabor ser det ganska naturligt att studera vidare. Norröver har industrierna fångat upp stor del av arbetskrafterna och man inte behövt högskoleutbildningar. Men det har ändrats med tiden och idag ställs allt högre krav på kompetens även inom industrin, säger han.

Val 2018 – #dinröst

För att lyckas sysselsätta fler i de delar av länet där problemet är som störst menar arbetsförmedlingen att man behöver hjälp och att det är tillsammans med kommunerna man kan lösa problemet.

Vilket ansvar har då arbetsförmedlingen?

– Det vi kan göra är att vägleda och hjälpa människor att studera till exempel, för att höja kompetensen. Men återigen så är det inte vårt enskilda ansvar, kommunerna är viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet