Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT, Necati Savas/EPA/TT

Marmorstein om Natoturerna: Vad regeringen gör innan det turkiska valet spelar mindre roll

Publicerad

Turerna kring Turkiet och Sveriges Natoansökan har varit många. Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator, Elisabeth Marmorstein, talar mycket för att ett turkiskt godkännande inte kommer att ske förrän efter det turkiska valet. 

– Så länge Erdogan tycker att han har något att vinna på att använda den svenska Natoansökan i sin valkampanj spelar det mindre roll vad den svenska regeringen gör, säger hon.

Trots att det kan dröja till i höst innan det kommer ett turkiskt besked om Sveriges Natoansökan ska man komma ihåg att trycket från de andra Natoländerna kommer att bli allt hårdare inför Natotoppmötet i Vilnius i sommar, enligt Elisabeth Marmorstein.

– Det tror jag betyder mer än de ansträngningar som regeringen gör, säger hon.

Förbud viktig pusselbit

Vad kan regeringen göra under tiden? Sitta stilla i båten?

– Fortsätta att implementera det trilaterala avtalet som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet där förbudet mot att delta i en terrororganisation är en viktig pusselbit.

Hör mer från Elisabeth Marmorstein i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.