”Med så här lågt förtroende är det svårt att få någon att lyssna”

Uppdaterad
Publicerad

Sabuni har kämpat med fallande förtroendesiffror och i opinionsmätningarna har L legat stadigt under riksdagsspärren.

– Har man så här lågt förtroende så är det svårt att få väljarna att lyssna, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein när hon analyserar Sabunis intervju i Morgonstudion.

Nyamko Sabuni gjorde sin första Almedalsvecka som partiledare förra året – och lovade en ny och tydlig kurs för partiet. När L-ledaren nu intervjuas i Morgonstudion istället för på politikerveckan, som är inställt på grund av pandemin, är L ett parti med flera problem.

– De har legat stadigt parkerade under riksdagsspärren sedan oktober 2018. De är splittrade både i regeringsfrågan och sakfrågorna. De har ett januarisamarbete som åtminstone halva partiledningen var emot och dessutom har de lågt förtroende i de allra flesta sakfrågorna, säger Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Nyamko Sabuni har själv låga förtroendesiffror som partiledare – siffrorna har rasat från 21 till sju procent på ett år. Enligt Marmorstein är grundförklaringen januarisamarbetet som är en stor spricka inom partiet.

”Högerväljare besvikna”

– Det handlade om en besvikelse från många högerväljare att hon inte girade höger ut direkt. Då tappade hon i förtroende i den väljargruppen. Sen har hon inte heller levererat den stora tydlighet och förnyelse som hon utlovade när hon valdes.

Att det är tufft för många kvinnliga partiledare i början har vi sett tidigare – finns det en skillnad här?

– Både Ebba Busch och Annie Lööf är tydliga exempel på att det går att vända. Lööf låg också på precis sju procent när hon hade varit partiledare i drygt ett år. Men både Busch och Lööf hade en tydlig idé om vad de ville med sina partier och det får man utgå ifrån att Sabuni också har, men vad den idén är är inte tydligt än.

Hoppas på integrationsfrågan

Enligt Marmorstein hoppas Sabuni och Liberalerna att integrationen ska kunna bli en vinnarfråga för partiet.

– Många av hennes anhängare lyfte fram hennes trovärdighet i integrationsfrågan som ett skäl att välja henne. Då syftade man inte bara på hennes flyktingbakgrund utan också för att hon har stått för samma linje ända sedan början av 2000-talet som går ut på höga förväntningar och krav på de som kommer. Men 2002 var det kontroversiellt och idag är det allmängods. Det gör det svårare för L att sticka ut i den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.