SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

Marmorstein svarar – ställ dina frågor om läget i politiken

Uppdaterad
Publicerad

Både Liberalerna och Centerpartiet lägger fram krav på Stefan Löfven för att släppa igenom honom som statsminister. Nästa vecka röstas det om Löfven i riksdagen. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor i en chatt.

Ställ era frågor nedan, eller mejla dem till marmorsteinsvarar@svt.se.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar

Hej och välkomna! Från 14:30 svarar Elisabeth Marmorstein på era frågor. Ni kan ställa dem nedan.
14.34
Erik: Hur stor är chansen att C ger posten till Annie Lööf?
 
Elisabeth: Minimal. 
 
 
 
14.37
Nils Erik: som pensionär får jag skattelättnad nästa år, men var det inte tal om höjda pensioner
 
Elisabeth: S lovade detta, men som övergångsregering har de inte kunnat lägga. Då deras förhandlingar har legat i stiltje. 
14.40
Trött pensionär: Är inte C och L:s krav bara en förberedelse för att rösta nej?
 
Elisabeth: Jag tror inte det, Annie Lööf beskriver att Löfven står inför ett val, men inte ens Annie kan tro att Löfven kommer att släppa fram en Alliansregering.
14.45
Ola: Varför skulle S bry sig om L:s krav när det räcker med stöd från C?
 
Elisabeth: För att C och L har följt varandra som ler och långhalm i den här processen. Skulle L säga nej till samarbete med S blir det svårt för C, då de på egen hand skulle vara dem som hjälpte Löfven att regera och slutgiltigheten tog kål på Alliansen. 
14.47
C och L kommer uppenbarligen inte att ingå i en S-led regering. Släpper man fram Löven så blir det under hård övervakning! Om han sviker utfästelser eller börjar vackla så kan de när som helst fälla honom genom misstroende. Är det verkligen så att Löven vill regera på nåder? I och för sig så älskar han att vara statsminister men det finns väl gränser även för honom?
Någon ny version av DÖ verkar ju inte uppstå?
@staffan - Hej Staffan, det är klart att det finns en gräns även för Stefan Löfven, en del av de krav som C och L ställer är ju så långtgående så skulle han gå med på det rakt av så lär det inte bli muntert på första maj. Och som du säger ett samarbete måste ju bygga på att båda parter vinner något. Med det sagt, Löfven är villig att göra en hel del eftergifter för att fortsätta regera. Dessutom skulle ju blockpolitiken luckras upp alliansen begravas, vilket ju har varit ett av hans mål under lång tid.
14.51
Är det en majoritet av C-väljarna som föredrar socialdemokratisk politik framför SD-stöd tror du?
@Jesper - Hej Jesper, enligt Centerpartiets egna mätningar föredrar deras väljare S framför SD. Jag uppfattar också att Lööf har starkt stöd för den linje hon har valt. Det är knepigare för Björklund, hans parti är splittrat och hans väljare står mer tydligt till höger än Centerpartiets dito.  
14.53
Tror du C kommer stå fast vid att inte förhandla sin lista med S?
@Torbjörn - Hej Torbjörn, de kommer inte att kalla det förhandlingar men de för ju samtal, senast i går och sannolikt även kommande dagar. Men de säger samtidigt att deras krav är i det närmaste ultimativa. Det kan ju innebära att de landar i att rösta nej nästa vecka eller veckan därpå för att trycka gult gör Löfven i en senare omröstning. 
14.54
Tror du det blir en regering innan jul?
@David - Hej David, det där är ju en där 10 000 kronors fråga :). Men med den här veckans utveckling har ju chansen för det ökat markant i alla fall.
14.58
Om man utgår från det Lööf sa, det är inte förhandlingsbart, då måste alltså löfven gå med på allt eller säga nej, då blir det röd knapp för löfven, Sjöstedt kan inte heller gå med på allt det här, då blir de väl röd knapp för honom också

Är det inte så ?
@Bobo - Hej Bobo, man ska nog se Centerpartiets lista som ett utgångsbud med ett väldigt, väldigt högt pris. Det måste de ju sätta för att försvara ett eventuellt sidbyte. Dessutom ger det dem en utväg om samtalen med Löfven inte leder till en lösning. Men inte ens Centerpartiet tänker sig att de ska få igenom precis allt. I slutändan handlar det förstås om vilket pris som Löfven är villig att betala och om Lööf nöjer sig med det. Annars tar vi ytterligare ett steg mot ett extraval. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet