SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

Elisabeth Marmorstein om Kristdemokraternas besked: ”Är inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein är ”inte det minsta” förvånad över KD:s besked om att de är beredda att samtala med SD och V. Tidigare i dag svarade Marmorstein på frågor från er läsare.

Är det förvånande att KD och Ebba Busch Thor öppnar upp för samtal med Sverigedemokraterna?

– Inte det minsta skulle jag säga. Det låg liksom i tangentens riktning. Egentligen är det samma besked som Anna Kinberg Batra gav i januari 2017 och som blev slutet för henne som partiledare. För Ebba Busch Thor är det här enklare, hon har vunnit i förtroende just bland de väljare som väger mellan M och SD. Och hon har vunnit dem genom det här förhållningssättet till Sverigedemokraterna.

Tror du att M och KD till sist väljer att bilda det här konservativa blocket som Jimmie Åkesson sagt att han vill se?

– KD har ju inte sagt att de vill bilda något konservativt block, det skriver Ebba Busch Thor tydligt. Jag tror fortsatt att det blir svårt för Jimmie Åkesson att få till det här blocket. För det första så kräver det en majoritet och det är inte säkert att man får, och för det andra så skulle M riskera att förlora sina liberala väljare.

Innebär inte Ebba Busch Thors besked att KD behåller i princip samma hållning i praktiken?

– Det återstår att se vad beskedet betyder i praktiken. Men särskilt revolutionerande är det inte om man ser till vad hon sagt tidigare. Uppenbarligen kände hon ett behov av att tydliggöra den här hållningen och därmed öppna dörren för förhandlingar i sakfrågor där man tycker lika.

Varför tror du att det inte kommer att kunna bli ett konservativt block i Sverige när det bevisligen finns i många andra Europeiska länder?

– Åtminstone i dagsläget värjer sig Moderatledningen för det, bland annat av oro för att tappa sina liberala väljare. 40 procent av de som röstade på M i höstas definierar sig som liberaler. Men att ta stöd av SD för att ta regeringsmakten har ju M-ledningen länge sagt ja till och skulle M,KD och SD tillsammans lyckas få över 50 procent av rösterna kan det förstås leda till ett samarbete på sikt.

Har inte Ebba Busch Thor sagt det här förr? Under både valrörelse och regeringsbildning var väl KD:s ståndpunkt att samtala/samarbeta med alla partier som stödjer Allianspolitiken i enskilda frågor?

– Det är snarlikt det hon tidigare har sagt och väldigt likt det Anna Kinberg Batra sa i januari 2017. Sen vad det innebär i praktiken återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.