– Efter fyra försök från talmannen blir det automatisk extraval. Men jag tror inte partierna vill låta det gå så långt, säger Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

Marmorstein: Talmannen kommer ta pulsen på partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven meddelade på måndagsförmiddagen sin avgång och nu väntar nya talmansrundor.

– I dag handlar det mer om inledande samtal där talmannen tar pulsen på partiledarna, för att se vilken kandidat som har störst möjlighet att tolereras, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Statsministerns avgång var på ett sätt överraskande, menar SVT:s Elisabeth Marmorstein.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag hade trott att han skulle låta det gå till talmannen utan att ha en färdig lösning på sitt regeringsunderlag, säger hon.

Samtidigt menar hon att det inte var så förvånande att han inte valde extravalsalternativet.

– Dels för att han inte vill vara den som utlyser ett extraval, men också för att han ser större möjligheter att återkomma som statsminister i talmansrundor, säger Elisabeth Marmorstein.

Riksdagens talman Andreas Norlén kommer nu att leda processen för att hitta nästa statsminister.

I denna så kallade talmansrunda kommer talmannen att undersöka vilken statsministerkandidat som kan få tillräckligt stöd i riksdagen. Nästa statsminister får inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig i en statsministeromröstning.

Fakta: Talmannens samtal i dag

Under tisdagen kommer talmannen att samtala enskilt med företrädare för riksdagspartierna. Mötena äger rum på talmannens kontor enligt följande tider:

10.00-10.30 Socialdemokraterna

10.35-11.05 Moderaterna

11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.45-12.15 Centerpartiet

13.00-13.30 Vänsterpartiet

13.35-14.05 Kristdemokraterna

14.10-14.40 Liberalerna

14.45-15.15 Miljöpartiet

Efter samtalsrundan håller talmannen pressträff klockan 16.15 i Riksdagens förstakammarsal.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.