Martin Kinnunen (SD) i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Martin Kinnunen (SD) om Parisavtalet: Vi visste inte vad det krävde av oss

Publicerad

Sverigedemokraterna har tidigare uttryckt kritik mot att Sverige skrivit under FN:s klimatavtal och Martin Kinnunen menar att Sverige inte visste vad som krävdes.
– Vi anslöt oss till avtalet innan vi visste vad det krävde av oss, säger Martin Kinnunen (SD) i SVT:s Agenda.

När FN:s klimatavtal fyllde två år träffades världens ledare i Paris för att diskutera utvecklingen. Frankrikes president Emmanuel Macron sa då att målen inte stämmer överens med verkligheten.

Parisavtalet, som det ofta kallas, har målsättningen att den globala temperaturen inte ska stiga över två grader.

– Vi anslöt oss till Parisavtalet innan vi visste vad det krävde av oss. Utsläppsminskningarna kommer från överenskommelser på EU-nivå, vi tyckte att de skulle vara klara först, säger Martin Kinnunen miljöpolitisk talesperson Sverigedemokraterna.

– Problemet är att Sverigedemokraterna röstar konsekvent emot tuffare klimatmål på europeisk nivå, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson Centerpartiet.

Kritik mot SMHI

Runt om i Sverige arbetar man med att klimatanpassa kommuner och städer och många av satsningarna bygger på SMHI:s prognoser om höjda vattennivåer. Prognoser som Sverigedemokraterna tidigare har uttryckt kritik mot.

– Vi har kritiserat just prognoserna, för att de är så extremt osäkra. När det gäller vatten så har vi höjda nivåer på tre millimeter på global nivå. Vad gäller temperatur så har vi en grad. Men på väldigt lång sikt så vet man ju inte. De är inga prognoser de är scenarion, säger Martin Kinnunen.

Men Centerpartiets Rickard Nordin håller inte med.

– Det är fullt rimligt att faktiskt ta höjd för den här typen av saker som kommer ske mycket oftare med de klimatförändringar vi faktiskt står inför. Det tycker jag är bra, där behövs SMHI, säger Rickard Nordin.

– Väldigt stor fokus på vissa typer av scenarion tycker vi inte riktigt behövs. Däremot klimatanpassning, jätteviktigt, det måste man syssla med, säger Martin Kinnunen.

Agenda om klimatpolitik

Visa

Två år efter Parisavtalet – vad händer med klimatpolitiken? Debatt mellan Martin Kinnunen (SD) och Rickard Nordin (C) i Agenda på söndag 17 december. Se debatten klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer