Sms:et som skickats ut lovar ”massor av kåta tjejer”. Foto: TT/Faksimil

Massutskick av sex-sms i helgen – Polisen varnar: ”Klicka inte”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har stora mängder av sms skickats ut till svenska mobiler, där ”äventyr med kåta tjejer” utlovas om man klickar på en länk. Polisens nationella bedrägericentrum känner till meddelandena, och uppmanar alla som fått dem att radera dem.

”Hej, vad gör du i helgen?”, börjar ett sms som under lördagen började skickas ut till en stor mängd svenska mobiltelefoner.

Meddelandet säger sig komma från sajterna ”Sexmatch” eller ”Sexfling”, och försöker med diverse erotiska löften få människor att klicka på en länk.

Polisen menar att det sannolikt rör sig om ett storskaligt utskick.

– Det är väldigt många som jag jobbar med som har fått de här sms:erna. Det är mycket möjligt att det är ett stort utskick, det verkar ju så, säger Anna-Lena Tapper på Nationellt bedrägericentrum, till SVT Nyheter.

Tapper rekommenderar att man inte klickar på länken, utan bara raderar meddelandet.

”Vet inte vad det är ännu”

– Det är olika typer av utskick, när det hamnar hos oss handlar det ofta om phishing, alltså att man vill ha människors kontouppgifter och personuppgifter. Det är relativt vanligt. Då det inte kommit in några polisanmälningar vet vi inte vad detta är ännu.

Hur får de tag på alla telefonnummer att skicka till?

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Det är massor av offentliga uppgifter som finns i olika register.

På Nationellt bedrägericentrum vill man inte uttala sig om huruvida utskick av denna typ är lagliga.

– Men man kan ju fråga om lämpligheten att skicka ut sådant här till ungdomar, avslutar Anna-Lena Tapper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.