Bild från attentatsplatsen publicerad på sajten bulshoweyn.com. Foto: Skärmdump

”Måste försöka gå under radarn”

Uppdaterad
Publicerad

I ett land där kidnappning är en industri gäller det att hålla en låg profil. Det säger SVT-medarbetaren Johan Ripås.

Somalia är ett av världens farligaste länder att befinna sig i. Det visade skottdramat i Mogadishu igår. Därför är det av yttersta vikt att försöka vara så diskret som möjligt.

– Annars kan man lätt göra det möjligt för banditer att slå till, säger SVT:s Johan Ripås.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Kidnappning är en industri i Somalia och ligorna behöver minimalt med tid att förbereda sig, berättar Johan Ripås som talat med säkerhetsrådgivare som är verksamma i landet.

– Reser man till Somalia måste man hålla en låg profil och försöka gå under radarn, inte berätta på nätet att man ska resa dit och inte bo på samma hotell eller röra sig inom samma område hela tiden.

I den svenska grupp som drogs in i skottdramat i Somalias huvudstad Mogadishu i går ingick fyra personer. Den 24-årige vänsterpartisten Abdirahim Hassan som dödades och Vänsterpartiets gruppledare Ann-Margarethe Livh som sköts i bröstet när hon utsattes för ett kidnappningsförsök.

Twittrade innan

De två politikerna befann sig på resa för ett demokratiprojekt. Innan Ann-Margarethe Livh reste till Somalia hade hon bland annat twittrat om att hon skulle åka.

Partisekreterare Aron Etzler är försiktig med att uttala sig innan bilden av situationen klarnat. Men han betonar att Vänsterpartiet har kontakt med organisationer i Somalia som hjälper till med säkerheten.

Det finns däremot ingen generell rekommendation inom partiet att hålla en låg profil och inte twittra eller på annat sätt annonsera att man är på väg till ett farligt land.

– Vi hindrar inte någon att vara aktiv på nätet innan de reser. Men vi vet ännu för lite för att skaffa oss en klar bild av vad som hände.

Utrikesdepartementet, UD, avråder från alla resor till Somalia och svenska medborgare som befinner sig där bör lämna landet.

– Vi kan inte begränsa enskildas resande. Men när vi avråder att resa till ett visst land betyder det att vi har små möjligheter att hjälpa till om något skulle hända. Det kan också innebära att de reseförsäkringar man har upphör att gälla, säger Charlotta Ozaki Mazinas, kommunikationschef på UD.

Riskbedömning

Vänsterpartiets partisekreterare, Aron Etzler, säger att det gjordes en bedömning av säkerhetsläget innan politikerna åkte.

– Vi vet att det generellt finns en risk att vistas i Somalia men vill man arbeta där nere får man göra en riskbedömning samtidigt som man får vara medveten om att situationen kan förändras.

Ibland kan det finnas tungt vägande skäl att resa till farliga länder. SVT:s Bert Sundström, mångårig korrespondent med erfarenhet från hela världen, däribland Somalia, säger att ibland väger behovet av information tyngre än riskerna.

– Det finns alltid en risk oavsett var man befinner sig i världen. Men reser man i länder som anses farliga finns det tusen saker att tänka på. Till exempel att skaffa sig så mycket kunskap om landet och de lokala förhållandena som möjligt, säger Bert Sundström.

Bert Sundström råkade själv ut för en livsfarlig händelse i Kairo när han blev knivhuggen då han rapporterade om den arabiska våren.

– Då var jag helt trygg ända fram tills det första slaget, berättar Bert Sundström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Mer i ämnet