Konsekvenserna av ett spelberoende kan vara svåra att upptäcka. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Måste ta varnings- tecknen på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att upptäcka om en person är spelberoende. Men det finns flera varningstecken som gör det enklare att upptäcka missbruket.

Hundratusentals personer och anhöriga drabbas årligen av spelberoende, spelmissbruk eller problem med spelandet.

I Sverige beräknas ungefär två procent av befolkningen ha ett problem med sitt spelande. Även om det inte finns någon tydlig skiljelinje mellan vad som betraktas som spelberoende, spelmissbruk eller problematiskt spelande anses i dag omkring 340.000 människor vara i riskzonen.

–Man måste ta varningstecknen på allvar. Både den spelberoende och anhöriga måste våga, vilja och orka ta tag i problemet, säger Anders Tengström, spelforskare på Karolinska Institutet.

Spelet tar över
När spelet blir till ett beroende påverkas hela den drabbades liv. I princip allt handlar till slut om spelet – och jakten på pengar till spel.

–Till en början är spelet fyllt med kickar men efter ett tag – i likhet med alkoholism – handlar det om att inte få abstinens. Till slut spelar man bara för att undvika att må dåligt, säger Tengström som även är projektledare på Stödlinjen för spelare och anhöriga.

Konsekvenserna av ett spelberoende kan vara svåra att upptäcka men det finns flera tecken att hålla utkik efter om du tror att du själv, eller en anhörig, har spelproblem.

–Vanliga tecken på spelberoende är lögner och ursäkter angående ekonomin. Det stora problemet brukar alltid bli brist på pengar.

Våga fråga
Det är svårt för anhöriga att få den spelberoende att erkänna sitt missbruk och ofta krävs konkreta bevis. Inte sällan uppdagas beroendet först när den ekonomiska situationen kommer till ytan.

–Men det gäller att försöka pussla ihop de olika varningssignalerna: förändrad ekonomi, depression, sömnproblem eller till exempel att personen dricker alltmer alkohol.

Den som är spelberoende tänker alltid på att spela. Personen sätter relationer, jobb eller karriär på spel. Anhöriga får ofta en känsla av att något inte stämmer även om man inte vet vad som är felet.

–Det är lätt att slå bort tanken till en början när den beroende nekar till att något är fel. Men det gäller att fortsätta att våga fråga.

* Ekonomi Pengaproblem trots stadig inkomst, måste låna, pengar försvinner från kontot. Lögner om spelandets omfattning etc.

* Tid Allt mer tid upptas av spel och personen prioriterar spelet framför andra saker som tidigare varit viktigt i personens liv.

* Humöret Personen är oroligare än vanligt och mer lättretlig. Känner sig deprimerad, uppvisar sömnproblem etc.

* Beteenden Förändringar i livsmönstret. Personen isolerar sig och drar sig undan sociala aktiviteter. Dricker alkohol för att få bort ångesten av stress och lögner.

Källa: Stödlinjen för spelare och anhöriga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelberoende

Mer i ämnet