S och M om möjlig flyktingvåg: ”Måste vara beredda på worst case scenario”

Publicerad

Migrationsverket uppskattar att det kan komma 200 000 ukrainska flyktingar till Sverige innan midsommar. Finansminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är enade: nu måste Sverige sätta press på omvärlden och förbereda kommunerna.

– Det är de som tar emot människor och där det ska funka med skola och boende, säger Elisabeth Svantesson (M).

Drygt tre miljoner människor har flytt Ukraina sedan krigets början för drygt tre veckor sedan, enligt FN:s migrationsorgan IOM. I nuläget har cirka 10 000 personer sökt asyl på Migrationsverket i Sverige.

Enligt finansminister Mikael Damberg (S) är det i nuläget svårt att sätta en gräns för hur stort det svenska mottagandet kan vara. Det beror på krigets utveckling och Putins agerande.

– Vi måste förbereda oss för worst case scenario, att det kommer väldigt många människor. Det är den upptrappningen och den beredskapen vi jobbar med nu, säger Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt.

– Vi är beredda att ta vårt ansvar, men det förutsätter också att övriga länder i Europa också tar sitt ansvar, säger han.

”Andra länder måste kliva fram”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson delar Dambergs bild av att det i nuläget är svårt att sätta ett tak för hur Sverige ska agera.

– Jag tror vi ska dra lärdomar från 2015, självklart ska Sverige hjälpa ukrainska krigsflyktingar men det är också viktigt att andra länder kliver fram, säger Elisabeth Svantesson (M).

Stötta kommunerna

Mikael Damberg poängterar vikten av att hela Sverige tar sitt ansvar den här gången.

– Det var ett antal kommuner förra gången som bar en stor del av mottagandet, det förutsätter jag att alla kommuner gör idag, säger han.

Kommunerna har ett stort behov av stöd och vägledning just nu, menar Elisabeth Svantesson. Hon hoppas att regeringen kan öka takten och visa vägen.

– Det finns ett rop från kommunerna just nu. Det är de som tar emot människor och där det ska funka med skola och boende, säger Elisabeth Svantesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.