Det finns stora förhoppningar att gentester i framtiden ska bli en nyckel till bättre träning och hälsa. Foto: TT

Forskarna spår alltmer individuella program för träning och hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens träning kommer att bli mer och mer individanpassad. Det tror ledande idrottsforskare som ser ny teknik och gentester som en väg för att förstå vilken träning som blir mest effektiv, och vad som håller oss i friska och i form. Men fortfarande är det långt kvar innan forskarna kan ge personliga träningsråd.

Effektiv träning handlar inte bara om vad man tycker är roligast. Olika typer av träning passar människor olika bra. Vilka gener och vilken kropp man har avgör vilket typ av träning man passar bäst för.

Forskarna tror att man i framtiden kommer att kunna göra ännu mer personliga program för träning och hälsa för att få så bra effekt som möjligt.

– Råden skulle kunna ge bättre hälsa eller kunskap för att kunna träna bättre. Alltifrån för hur man springer bättre på milen eller hur någon som har för högt blodtryck kommer åt det, säger idrottsforskaren Mikael Mattson på Karolinska Institutet/GIH.

Gentester ger förhoppningar men är osäkra i dag

Det finns stora förhoppningar att gentester i framtiden ska bli en nyckel till bättre träning och hälsa. Genom att studera elitidrottare hoppas forskarna kunna lära sig bland annat vilka gener som styr prestation och träningseffekt. Sedan kan de ge råd till motionärer.

– När vi har lärt oss vilka gener som styr hur man svarar på träning, då tror jag att vi kommer att kunna ge väldigt personliga träningsråd på samma sätt som vi nu börjar ge personlig medicin, säger Euan Ashley, hjärtläkare vid Stanford University i USA, där han leder ett helt forskningsteam kring personliga tränings- och hälsoråd.

LÄS MER: Här är höstens träningstrender

Men forskarna medger att man ännu bara har skrapat på ytan när det gäller träningsgener. Vilka gener som spelar roll är i stort sett okänt och resultaten säger nästan ingenting.

– I dagsläget ska man vara ärlig och säga att det inte kommit så långt. Men i framtiden, inte så många år framåt, kan man få bättre råd, få mer effekt av det man gör, säger Mikael Mattson.

Ingen praktisk betydelse

De gentester som redan finns att köpa i butik och som ska säga vilken typ av träning som passar just dig bäst ger inga svar att lita på. När SVT Nyheter tidigare undersökte gentesterna fick den framgångsrike långdistanslöparen Anders Szalkai motsatt resultat – han var inte lämpad för uthållighetsträning.

– Just nu vet vi så lite att det inte har någon praktisk betydelse. Tester som man kan köpa över disk säger så lite att det är svårt att tillämpa på ett sätt som är vettigt, säger Euan Ashley, som i sin forskning kartlägger elitidrottares gener för att förstå vilka som har betydelse.

Miljoner mätvärden kan maxa träningen

Men vid sidan av gentester kommer också annan ny teknik som öppnar möjligheter att övervaka kroppen på detaljnivå. Många använder redan i dag träningsklockor som mäter puls, rörelse, kalorier och återhämtning bland annat.

LÄS MER: Träning smittar via sociala medier

Men det kanske bara är början, i framtiden kan man övervaka inte bara några enskilda saker utan hundratals eller kanske miljoner olika värden. Enorma datamängder ger forskare slutsatser om vad som fungerar bäst.

– Där tittar man på tekniska grejer från smarta toaletter som analyserar nedbrytningsprodukter i ditt urin, till hem som registrerar hur mycket du har rört dig, säger Mikael Mattson.

Vill man ha det så?

– Det är en personlig fråga säger Mikael Mattson med ett skratt men säger att möjligheten borde finnas i alla fall.

Övervakning av kroppen kan slå larm

Men att mäta kroppens alla värden handlar inte bara om träning, utan även om hälsa och sjukdom. Personlig medicin utformad efter dina gener och kropp är redan på väg. Forskarna föreställer sig att nästa steg kan vara att övervaka varje människa i detalj så att man förutse sjukdomar och då sätta in behandling i förväg.

– Vi övervakar inte folk i dag för att veta när de är i farozonen. Vi kallar det hälsovård men vi väntar tills folk blir sjuka och kommer till sjukhus. Där arbetar vi bakåt för att kunna säga vad som gjorde patienten sjuk. Jag tycker att vi borde övervaka folk för att kunna ingripa innan de blir patienter.

Tror du att folk vill bli övervakade på det sättet?

– Inte alla, och det måste ju vara frivilligt förstås. Men jag tror att om nyttan för den enskilde är tydlig så vill man hellre bli övervakad så att man kan få behandling tidigt, säger Euan Ashley.

LÄS MER: Forskare: Träning gör dig smart

Sätta fart på soffpotatisar viktigare

Men frågan är om det verkligen är viktigt att veta för vanligt folk vad som ger den maximala effekten av träning? Många tränar ju inte alls. Så lika viktigt är det för forskarna att ta reda på vad det är som motiverar folk att träna överhuvudtaget. För där finns stora hälsovinster att göra.

– I dag skulle jag säga att det viktigaste är att träna över huvud taget. Det är den effektivaste behandlingen vi känner till. Man kan halvera risken för hjärtsjukdom genom att motionera. Det borde alla göra. Så bortsett från generna så är vi väldigt intresserade av vad som får folk att börja träna, säger Euan Ashley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.