Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör matematikern Tom Britton om dödsfallen. Foto: SVT/TT Nyheter

Matematikern: Då kan dödstalen sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 personer har dött till följd av covid-19 i Sverige. En nivå som matematikern Tom Britton inte förväntat sig skulle nås redan nu.

– Jag hade inte trott att den här andra vågen skulle bli så omfattande, säger han.

Tom Britton har med hjälp av algoritmer försökt ge en prognos över coronaläget i Sverige under året. Han är förvånad över hur stora effekterna av den andra vågen blivit i landet.

– Jag trodde att första vågen skulle generera tiotusen döda men det gjorde den inte. Med facit i hand efter första vågen trodde jag inte att den andra vågen skulle bli så stor, säger Britton.

”I mars kommer vi ha väsentligt lägre dödsiffror”

Britton har inte gjort en ny prognos över utvecklingen, men bedömer att ökningen av dödstalen bör avta med tanke på vaccineringen av äldre.

– De som vaccineras nu är de sköraste individerna. Gissningsvis kommer det medföra att antalet allvarligt sjuka kommer att minska och dödsfall kommer att gå ner. Däremot är det inte de sköra som är särskilt drivande i smittspridningen, säger Britton.

– Jag gissar att vi i mars kommer ha väsentligt lägre dödssiffror, säger Britton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer