Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Américo Fernández, privatekonom vid SEB, spår att matpriserna kommer att fortsätta öka en tid framöver. Foto: SVT/Martina Holmberg/TT

Maten blir ännu dyrare – energipriserna ges som förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på mat fortsätter att stiga. Sedan årsskiftet har de ökat med nästan 14 procent. Det visar den senaste mätningen från Matpriskollen.

Priserna på mat har ökat under hela året och september är inget undantag. Matvaror ökade i snitt med en procent förra månaden. Det innebär att matpriserna nu ökat med nästan 14 procent sen årsskiftet.

– Det är en väldigt tråkig situation hushållen står inför. 14 procent är den största ökning vi sett sen 90-talet. Nu handlar mycket om att övervintra, hushållen kommer behöva anpassa sig, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

De produktgrupper som ökade mest under september är aubergine, zucchini, melon, pulversås- och soppa. Sett till hela året finns det produktgrupper som ökat med över 30 procent i pris, till exempel flytande matfett, margarin och paprika. Populära matvaror som smör, grädde och kaffe har ökat med över 25 procent sen januari.

– De höga matpriserna beror på en rad faktorer. De höga enerigipriserna är en förklaring. Energikrisen påverkar bönder, transportföretag och förpackningsindustrin, vilket gör att flera måste höja priset för att deras kostnader har ökat, säger Américo Fernández.

”Priserna här för att stanna”

Matpriskollen har kartlagt priser på 42 000 olika dagligvaruartiklar. Även om priserna är rekordhöga nu, så flaggar Matpriskollen för att de kommer fortsätta stiga ett tag framöver.

Och Américo Fernández på banken SEB menar att en stor del av de höga matpriserna kommer att vara bestående.

– De basvaror som många hushåll konsumerar och som man inte drar ner på i tuffa tider står inför en nivåförändring. Det betyder att de priserna vi ser just nu är här för att stanna, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.