Många svenskar är emot tiggeri. Foto: TT

Mätning: Majoritet av svenskarna för ett tiggeriförbud

Publicerad

59 procent av svenskarna tycker att det tiggeriförbud som kommun- och civilminister Ardalan Shekarabi förde fram på torsdagen är en god idé. Det visar en undersökning som opinionsföretaget Novus gjort för TV4:s räkning.

I TV4-mätningen svarade 59 procent av de 1.000 personer som tillfrågades att ett tiggeriförbud är ett bra förslag. 23 procent tycker att det är ett dåligt förslag, medan 18 procent svarade att de inte har någon uppfattning i frågan. Andelen positiva till ett tiggeriförslag har ökat sedan en liknande mätning gjordes för ett år sedan, rapporterar TV4.

Många alliansväljare för ett förbud

En övervikt av S-väljarna är för ett tiggeriförbud, och bland alliansens väljare är en väldigt stor del för tiggeriförbudet. Där svarade 65 procent av de som röstade på ett av allianspartierna att de tycker att ett förbud vore bra. Bland Sverigedemokraternas väljare svarade nästan samtliga av de tillfrågade att ett tiggeriförbud vore bra. Fler män än kvinnor är för ett tiggeriförbud.

Debatten har återigen väckts efter att kommun- och civilminister Ardalan Shekarabi på torsdagen gjorde ett utspel om att regeringen överväger ett förbud mot tiggeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.