Antalet människor som tigger har minskat på många håll i landet. Nu prioriterar flera kommuner ner frågan om tiggeriförbud. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Moderaternas förslag om tiggeriförbud i Gävle röstades ner

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstade politikerna i Gävle om Moderaternas motion som handlar om tiggeriförbud på kommunens gator.

I dag tisdag sammanträdde kommunstyrelsen i Gävle kommun. En av punkterna på dagordningen var Moderaternas motion om tiggeriförbud. Som de lokala ordningsföreskrifterna ser ut i dag är dock inte ett förbud möjligt. Moderaternas motion gick därför ut på att göra ett tillägg i föreskrifterna.

Inför sammanträdet hade kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) föreslagit att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska avslå motionen. Och den styrande majoriteten röstade enligt hennes förslag. 

Många kommuner har förbud

Vellinge kommun i Skåne var först med att införa förbud mot tiggeri i december förra året och därefter har ett antal kommuner i landet följt samma spår. Nu senast Täby kommun som beslutade att införa tiggeriförbud på flera platser i kommunen, igår kväll. 

Även Vellinge, Staffanstorp, Katrineholm, Sölvesborg, Kungsbacka, Bromölla, Trelleborg och Kävlinge har liknande förslag klubbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.