”Mätningarnas mätning”

Uppdaterad
Publicerad

Jag har fått en massa mejl de senaste åren från TV-tittare som undrar varför det är så stora skillnader mellan opinions-undersökningar. I en mätning kan skillnaden mellan blocken vara två procentenheter, i en annan mätning som publiceras dagen därpå kan skillnaden vara sju, åtta procentenheter. Detta är förstås för-virrande för väljaren.

Förklaringen till skillnaderna är att olika opinionsinstitut använder olika mätmetoder och har olika urval. Frågorna kan vara konstruerade på olika sätt, intervjuerna kan göras på telefon eller via brev och en del institut i dag använder sig helt eller delvis av web-baserade undersökningar. Allt detta påverkar slutresultatet.

Inte lika stor variation

Därför har vi på SVT valt att inför valet presentera en egen s k ”poll of polls”, dvs mätningarnas mätning. Vi kallar den för SVT:s Väljarindex eftersom den kan ses som ett index över ett antal utvalda opinionsmätningar. Eftersom det är ett index och de olika mätningarna vägs samman blir inte variationerna lika stora. Om en mätning sticker ut väldigt mycket, så vägs detta mot de andra mätningarna.

Det första Väljarindex vi presenterar i dag innehåller ändå ett antal viktiga uppgifter inför valet:

Miljöpartiet ligger på 10 procent, vilket är en klar och tydlig uppgång sedan valet 2006. Målsättningen om en fördubbling av rösterna sedan förra valet som språkröret Maria Wetterstrand har satt upp ligger inom räckhåll. Partiet fick 5,2 procent av rösterna i förra valet.

Sahling och Ohly har problem

Socialdemokraternas kräftgång fortsätter. Partiet fick 35 procent av rösterna i förra valet. Det var det sämsta valresultatet för S sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Göran Persson avgick och Mona Sahlin blev partiledare. Men enligt Väljarindex i april 2010 ligger S på 33,7 procent vilket alltså är sämre än det redan dåliga valresultatet 2006.

Inte heller Vänsterpartiet går bra i opinionen. Enligt Väljarindex får partiet 5,3 procent vilket kan jämföras med 5,9 procent i senaste valet.

Mona Sahlin har alltså inte lyckats locka tillbaka de väljare som lämnade partiet 2006. Inte heller Lars Ohly har gått hem hos väljarna. Den röd-gröna oppositionens övertag i opinionen beror i stället helt på Miljöpartiets framgångar. Dessa kan i stort förklaras med både att miljöfrågan nu etablerats som en av de frågor som väljarna tycker är viktigast samtidigt som språkröret Maria Wetterstrand är en av de svenska politiker som väljarna har högst förtroende för.

Många flyr centern

I den borgerliga alliansen är det främst Kristdemokraterna och Centerpartiet som har problem. Båda partierna ligger över 4 procentspärren i SVT:s Väljarindex. KD på 4,6 procent jämfört med 6,6 procent i förra valet och C på 4,8 procent jämfört med 7,9 procent i valet 2006. Kristdemokraternas tillbakagång beror säkert till stor del på att partiet hamnat i skymundan i den borgerliga regeringen och har svårt att visa upp några tydliga politiska framgångar. Centerpartiets kräftgång visar att Maud Olofssons ambition att göra om centerns från ett landsbygdsparti till ett modernt urbant parti hittills inte har gått hem. Många av de gamla väljarna har flytt partiet, men nya har inte tillkommit.

Också Folkpartiet har backat, från 7,5 procent i valet 2006 till 6,8 procent i SVT:s Väljarindex för april. Moderaterna däremot ligger över valresultatet. Partiet får enligt SVT:s index 28,1 procent jämfört med valresultatet på 26,2 procent. Partiet är alltså det enda i regeringsalliansen som klarat mandatperioden utan att tappa väljare. En förklaring är att Moderaterna lagt beslag på de viktigaste ministerposterna och att både statsministern och finansministern åtnjuter ett högt förtroende bland väljarna.

Blocken kommer närma sig varandra

Sverigedemokraterna ligger på 4,7 procent i SVT:s Väljarindex. Det är klart över de 2,9 procent av rösterna partiet fick i senaste riksdagsvalet. I flera av de traditionella opinionsmätningarna har SD den senaste tiden legat under 4 procentspärren, men ligger alltså över spärren i SVT:s index. Det beror på att i SVT:s index ingår både United Minds och Sentios mätningar, som båda har gett stort stöd åt SD. En förklaring till SD:s starka stöd i dessa mätningar kan vara att de är helt eller delvis web-baserade.

Regeringspartierna får i SVT:s Väljarindex 44,3 procent medan den röd-gröna oppositionen får 48,9 procent. Skillnaden mellan blocken är alltså 4,6 procent-enheter. Sannolikt kommer kurvorna att närma sig varandra ytterligare inför valet. Svenska val är alltid mycket jämna.

Med dagens index som valresultat skulle SD få en vågmästarroll i riksdagen. Det kan skapa ett kaotiskt läge i riksdagen efter valet, och kanske öppna för helt nya konstellationer än de två block vi ser idag.

Mats Knutson

inrikespolitisk kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.