Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur framgångsrik är Ebba Buschs metod? Se Mats Knutsons analys. Foto: Christine Olsson/TT

”Ebba Busch vill locka högerväljare”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Uttalandena om muslimers rätt att bo i Sverige ska tolkas som ett sätt för Ebba Busch att väcka uppmärksamhet och locka högerväljare i EU-valet om drygt en vecka.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Något förenklat kan man konstatera att Ebba Busch försöker rädda kvar Kristdemokraterna i Europaparlamentet. KD är ju ett av de partier som lever farligt inför valet till Europaparlamentet nästa söndag.

Att åka ur skulle vara ett stort bakslag för partiet. För Ebba Buschs del skulle det också riskera att medföra en debatt om hennes sätt att leda partiet.

EU-val 2024

Det är mot denna bakgrund hennes senaste uttalanden om muslimer ska ses. Hon försöker väcka medial uppmärksamhet och debatt med siktet inställt på att vinna högerväljare i valspurten.

Det är inte första gången Ebba Busch använt drastiska sätt att uttrycka sig för att skifta fokus i debatten eller rikta strålkastarljuset mot det egna partiet.

Om hon denna gång lyckas återstår att se. Ebba Busch får ofta många hurrarop och gillamarkeringar på sociala medier, men det är en helt annan sak att omsätta dessa i röster i ett val. Och där kan man konstatera att hon i alla fall inte hittills har lyckats bryta KD:s nedgång i opinionen efter toppnoteringarna våren 2019.

I videon: Se fler exempel på kontroversiella utspel från Ebba Busch i valtider.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-val 2024

Mer i ämnet