Mats Knutson: Lööfs besked har stor betydelse

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööfs besked på tisdagen att partiet är berett att sätta sig i en regering tillsammans med Socialdemokraterna har stor betydelse för svensk politik och regeringsbildning framöver, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Det är ett viktigt besked till väljarna, säger Mats Knutson i SVT:s Aktuellt.

I en intervju med Expressen säger Annie Lööf att Centerpartiet inte kommer att ingå i en ny, borgerlig regering så länge Moderaterna är beredda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna.  Hon uppger även partiet siktar på att åter bli ett regeringsparti efter valet nästa år och att man kan tänka sig regeringspartner både till höger och vänster.

”Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet”, sade hon.

”Realistiskt alternativ”

Centerpartiet har regeringssamarbetat med Socialdemokraterna till och från under åren, men de båda partierna har inte suttit i samma regering sedan 1950-talet. Istället har Centern sedan 1970-talet valt att regera tillsammans borgerliga partier.

– Därför är det här beskedet viktigt, säger Mats Knutson som tillägger att samtidigt är ett regeringssamarbete partierna emellan ganska logiskt då Annie Lööf varit tydlig med att hon vill ha en mittenregering som inte är beroende av vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– Då blir ett regeringssamarbete med Socialdemokraternas ett realistiskt alternativ, säger han.

Nytt politiskt landskap

Sedan riksdagsvalet 2018 har det politiska landskapet i Sverige ritats om, menar Mats Knutson.

Moderaterna och Kristdemokraterna har närmats sig Sverigedemokraterna och Liberalerna kan vara på väg att byta sida och lämna jaunauriavtalet.

– Det är viktigt för Centern att i ett sådant läge vara tydlig och skicka en signal till väljarna att man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men, säger Mats Knutson, det kan bli svårt för Centern att bilda regeringen med Socialdemokraterna utan stöd från ytterkantspartierna då de sannolikt kommer att ha mellan 25-30 procent av väljarkåren i nästa val. Annie Lööf måste därför fråga sig om hon kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet.

– Det är det som avgör om en sådan regering kan komma till stånd, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.