SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson om misstroendeförklaringen mot Hultqvist: ”Ganska poänglös”

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag röstar riksdagen om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Sannolikheten att omröstningen ska vinna majoritet är dock närmast obefintlig efter att Centerpartiet och Liberalerna gått ut och sagt att man inte kommer rösta för misstroende. SVT Nyheters politiska kommentator Mats Knutson svarar här på fem frågor om dagens omröstning.

Varför håller riksdagen en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist i dag?

– Därför att kravet har rests av Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD). Efter IT-affären på Transportstyrelsen krävde samtliga borgliga partier och SD att Hultqvist skulle avgå. Sedan dess har Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) backat från kravet medan övriga stått kvar.

Kan man nå en majoritet i dagens omröstning?

– Nej, inte en susning. Det är dött på förhand.

Varför har C och L backat på kravet om avgång?

– En stor del av kritiken mot Peter Hultqvist har handlat om att han inte slagit larm till statsministern om IT-skandalen. Hultqvists försvar har varit att han utgick från att statsministern hade fått den här informationen på annat håll. Nu har det framkommit att informationen faktiskt nått fram till statsrådsberedningen genom statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson. Då menade C och L att den bärande kritiken inte höll. 

– Samtidigt är C och L oroliga över att själva skadas av att driva en fråga som de inte kommer att tjäna på politiskt. De riskerar att framstå som grälsjuka och för att vara allt för fokuserade på att föra ett politiskt spel. 

Varför står M, KD och SD kvar vid kravet på avgång?

– När det gäller M finns det en kritik inom partiet att man inte varit tillräckligt hård i sin opposition mot regeringen. Man vill visa väljarna att man är lika hårda i oppositionen som Sverigedemokraterna. 

– För KD är det lite samma sak. Det var dessutom de som drev frågan hårdast i somras genom riksdagsledamoten Mikael Oscarsson. Jag tror att M, KD och SD framför allt driver frågan av politiska själv snarare än av juridiska skäl.

Varför genomför man en misstroendeomröstning om man inte har en majoriteten av rösterna?

– Man visar att man är beredd att ta i med hårdhandskarna men det är samtidigt ganska poänglöst om man inte har majoritet för det. Det bekräftar bara för den politiska motståndaren att statsrådet faktiskt har stöd i riksdagen. Man riskerar dessutom att framstå som trätgirig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.