Mats Knutson om KU-kritiken: Kan påverka valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har i dag gett regeringen kritik på flera punkter för hur man har hanterat coronapandemin.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson säger att kritiken kommer vara ett viktigt dokument när regeringens insats under pandemin utvärderas.

– Det kan också bli en viktig del i valrörelsen nästa år, säger han i Rapport.

Regeringen väntade för länge med att lägga fram ett förslag på pandemilag, enligt KU. Det gjorde att riksdagens utskott och Lagrådet fick mycket kort tid på sig för att behandla det komplexa och långtgående lagförslaget.

Regeringen borde ha väglett och styrt mer när det gäller besöksförbud på äldreboendena, anser KU. Och fler synpunkter om förbudet borde ha tagits in när det förlängdes. Konsekvenserna för anhöriga och boende av förbudet borde har utretts tidigare än vad som skedde.

Samtidigt säger KU att regeringen borde ha agerat mer aktivt när det stod klart att de åtgärder som infördes tidigt mot smittspridning på boendena var otillräckliga.

Hör Mats Knutsons kommentar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.