Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knutson: Det talar för att en sverigedemokrat blir andre vice talman.

Mats Knutson: ”Visar att partierna till höger kommit en bra bit på vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Att partierna till höger enats om både talmansposterna och presidieposterna i utskotten visar att de har kommit en bra bit på vägen i förhandlingarna om ett gemensamt regeringsprogram, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Beskedet att partierna till höger är överens om att rösta för att Andreas Norlén (M) ska fortsätta som riksdagens talman innebär att det sannolikt inte blir någon politisk strid om talmansposten när riksdagen samlas.

Däremot kan det förstås bli strid om andre vice talmansposten som högerpartierna enats om att ge till sverigedemokraten Julia Kronlid, säger SVT:s Mats Knutson.

– I och med att de partier som nu vill bilda regering har 176 mandat lär Norlén bli vald. Frågan är dock om det finns liberaler som inte vill rösta fram en sverigedemokrat som andre vice talman. I så fall kan majoriteten växla, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.