SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: Därför skyller Andersson på alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Anderssons första budgetprognos som finansminister skiljer sig inte nämnvärt från Anders Borgs sista. Det som skiljer är de politiska slutsatserna, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

När Anders Borg (M) framhöll Sveriges starka ekonomi talar Magdalena Andersson (S) istället om stora budgetunderskott. Och när Borg underströk vikten av att komma tillbaka till överskottsmålet meddelar Magdalena Andersson att överskottsmålet inte kommer att nås under mandatperioden.

Magdalena Anderssons presskonferens om det ekonomiska läget ska framför allt tolkas i politiska termer, inte i ekonomiska.

Höstbudget 2014

Håller tillbaka krav på dyra reformer

Väldigt lite har hänt i ekonomin sedan den förra budgetprognosen i slutet av augusti. Det bekräftas också av det siffermaterial som presenterades i dag. Finansministerns beskrivning av det ekonomiska läget som mycket bekymmersamt ska i stället ses så här: För det första är det en signal till Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men också till det egna partiet, att hålla tillbaka kraven på dyra reformer.

För det andra handlar det om ett försök att peka ut den förra regeringen och Anders Borg som ansvarig för att den nya regeringen nu lägger om politiken.

Överskottsmålet skjuts på en obestämd framtid. Orsaken är, enligt finansministern, de hål i budgeten som skapats av alliansen skattesänkningar. Kanske kan överskottsmålet nås igen 2020, kanske senare.

När vi blickar så långt fram i tiden är det förstås omöjligt att göra några säkra prognoser. Det mesta bestäms av konjunkturen. Oklarheterna kring dagens besked tyder snarare på att överskottsmålet successivt kommer att överges. Sannolikt kommer det att ersättas med någon annan form av mål, förmodligen ett så kallat balansmål.

Ekonomer ifrågasätter

Överskottsmålet infördes efter 1990-talets djupa ekonomiska kris i Sverige. Genom tydliga budgetregler skulle slösaktiga politiker förhindras att återupprepa de misstag som förde Sverige fram till den ekonomiska ruinens brant. Men i takt med att tiden gått, den svenska ekonomin blivit allt bättre och förtroendet för svenska statsfinanser ökat, ja, då har också kraven växt på att ompröva överskottsmålet.

Många ekonomer ifrågasätter numera poängen med att bygga upp stora överskott och menar att pengarna gör bättre nytta om de får arbeta i ekonomin, både för långsiktig tillväxt och sysselsättning.

Trots att alliansregeringen ständigt har hyllat överskottsmålet är det också ett faktum att det är länge sedan den lyckades uppnå målet. För detta kritiserades de också hårt under den senaste mandatperioden, bland annat av statliga Konjunkturinstitutet.

Flera fördelar

De senaste åren har alliansregeringen fört en expansiv ekonomisk politik, där bland annat ofinansierade skattesänkningar, bidragit till ett växande budgetunderskott. Detta underskott är inte i närheten av 1990-talets djupa hål i statens ekonomi, men innebär förstås att pratet om överskottsmålet måste betraktas med viss skepsis.

För Socialdemokraterna finns det också andra fördelar med att så här omgående meddela att de inte har för avsikt att försöka nå tillbaka till överskottsmålet under mandatperioden.

Genom beskedet skapar de större ekonomiskt handlingsutrymme åt sig själva. Alliansen har ju inför valet pekat ut ett behov att spara 25 miljarder kronor för att nå överskottsmålet 2018.

Dessa pengar kan nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet använda för att genomföra de reformlöften de gått till val på. Samtidigt gör Socialdemokraterna analysen att målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 är lättare att nå om man inte samtidigt behöver ta hänsyn till överskottsmålet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet