Foto: TT

Lööf: De verkar ha tappat kontrollen

Publicerad

Finansministern Magdalena Andersson (S) presenterade i dag en mörk bild av det ekonomiska läget. Nu anklagar centerledaren Annie Lööf den nya regeringen för att ha övergivit överskottsmålet för de offentliga finanserna.

– Man verkar helt yrvaket ha kommit till finansdepartementet och insett det vi redan sett: Ska man nå överskottsmålet så krävs tuffa tag.

– De verkar ha tappat kontrollen redan första veckan, säger Annie Lööf.

Lööf syftar på att den nya regeringen varken har som mål att nå överskottsmålet till 2018 eller någon plan för hur det ska nås senare.

Enligt finansministern är det ”inte möjligt” att nå överskottsmålet om fyra år. Vid en presskonferens på måndagsmorgonen sade Andersson att regeringen bedömer att staten når balans i de offentliga finanserna 2017, och att det blir ett överskott på 0,5 procent 2018.

Moderaterna: Det är oroande

Även Moderaternas finanspolitiska talesperson Anna Kinberg Batra anklagar regeringen för att ha släppt överskottsmålet.

– Det är förvånande och oroande att Magdalena Andersson överger överskottsmålet, säger hon.

– Det försvagar styrkan i Sveriges ekonomi och exponerar Sverige för större risker.

Överskottsmålet

Visa

Överskottsmålet tillkom efter den djupa ekonomiska krisen i Sverige i början av 90-talet.

Det innebär att den offentliga sektorns sparande, det vill säga inkomster minus utgifter, ska uppgå till 1 procent av BNP, mätt över en konjunkturcykel.

Formuleringen ”över en konjunkturcykel” ger utrymme för avvikelser under ett enskilt år. Samtidigt är begreppet lite oklart eftersom tidsperioden inte är fastslagen.

Överskottsmålet syftar till att spara till en buffert för sämre tider samt för framtiden då fler människor behöver utnyttja vård och omsorgstjänster inom den offentliga sektorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer