SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: Id-kontrollerna blir kvar länge

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · När ministrar och EU-företrädare möts i dessa dagar hyllas alltid den fria rörligheten inom EU. Samtidigt går det inte att ta miste på att den nationella gränskontrollen numera anses viktigare än fri rörlighet. Och efter dagens EU-möte i Bryssel var beskedet tydligt från den svenske migrationsministern Morgan Johansson: De id-kontroller som införts blir kvar så länge det är nödvändigt.

EU-kommissionen oroas uppenbart av de svenska id-kontrollerna och Danmarks införande av gränskontroller mot Tyskland. På annat sätt kan man inte tolka att EU:s asylkommissionär Dimitris Avrampoulos på trettondagen kallade till sig ministrar och statssekreterare från Sverige, Danmark och Tyskland.

På den efterföljande presskonferensen slog Avrampoulos fast att den här typen av hinder skadar den fria rörligheten inom EU. Vi bör återgå till det normala så snart som möjligt, menade han. EU-kommissionen har också inlett en granskning av lagligheten i de id-kontroller som Sverige nu infört. Inom EU-kommissionen finns en oro att de svenska och danska kontrollerna ska få en dominoeffekt där allt fler EU-länder inför kontroller som försvårar den fria rörligheten.

Schengen-samarbetet prioriteras lägre

Men även om både den svenske migrationsministern Morgan Johansson och Danmarks integrationsminister Inger Stöjberg talade varmt om EU:s fria rörlighet, det s k Schengen-samarbetet, var inte någon av dem beredda att i nuläget ompröva de id- respektive gränskontroller som införts. Tvärtom öppnade den danska ministern för att om situationen kräver det snabbt införa ett transportörsansvar liknande det svenska. Det är uppenbart att Schengen-samarbetet nu prioriteras lägre än målsättningen att minska antalet flyktingar.

Id-kontroller sätter press på Danmark

För Danmark har ju situationen förändrats kraftigt de senaste månaderna efter ett antal beslut i Sverige. Den europeiska flyktingvägen har ju länge gått via Grekland, balkanländerna och vidare norrut. Många flyktingar har valt att stanna i Tyskland, andra har via Danmark tagit sig till Sverige. Få flyktingar har velat stanna i Danmark. Dublinförordningen om att söka asyl i första EU-land har sedan länge varit satt ur spel.

Danmarks integrationsminister sticker inte under stol med att Sveriges införande av id-kontroller den 4 januari har satt press på landet. I Danmark ser man nu en risk att asylsökande som inte kommer in i Sverige blir kvar i Danmark, och det vill inte den danska regeringen. Integrationsministern Inger Stöjberg var mycket tydlig på den punkten. Vi vill inte vara en slutdestination för tusentals och åter tusentals flyktingar, sade hon och underströk att Danmark är berett vidta ytterligare åtgärder med kort varsel om så krävs.

Blir sannolikt kvar länge

Inte heller Morgan Johansson gav några som helst besked som tyder på att de svenska id-kontrollerna ska avskaffas under den närmaste tiden. Tvärtom slog han fast att de blir kvar så länge regeringen anser att det är nödvändigt. Och han kopplade ett borttagande av kontrollerna till att EU fattar gemensamma beslut om asylpolitiken som lättar på trycket mot Sverige. Med tanke på de konkreta resultaten hittills inom EU av omfördelningen av flyktingar samt diskussionerna om Dublinförordningen ligger det därmed nära till hands att dra slutsatsen att de svenska id-kontrollerna kommer att bli kvar länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.