Liberalerna: Därför kom vi inte överens med M, KD och SD

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har valt att lägga fram en egen budget – i stället för en tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – eftersom partiet inte håller med övriga om att bensinskatten bör sänkas.

– Vi tycker, med tanke på klimatkrisen, att det är fel väg i det här läget, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Mats Persson (L) anser att det finns bättre sätt att hjälpa hushåll i glesbygden på än att sänka bensin- och dieselskatten, som M, KD och SD föreslår i sitt motförslag till regeringens budget.

– Vi tror att det är bättre att kompensera hushåll i glesbygden på annat sätt. Till exempel genom bättre reseavdrag och andra typer av stöd, säger han.

Av den anledningen valde partiet att ställa sig utanför överenskommelsen.

Men partierna är överens i andra klimat- och miljöfrågor och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson tror att partierna kommer att kunna samarbeta efter valet 2022.

– Det var i den här budgeten som vi landade i den här bedömningen. Men jag känner mig väldigt trygg inför och efter valet 2022 att vi kommer komma överens.

– Vi har en gemensam syn på mycket, när det kommer till att bygga ut ladd-infrastruktur för den som köper elbil och att se till att vi har kärnkraft i Sverige.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.