Mattias Klum – fotograf och miljökämpe

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Klum är fotograf och filmare och har blivit ett världsnamn genom sina bilder av hotade naturmiljöer och djur världen över. Han gästade Gomorron Sverige 30 mars och efteråt chattade han här på svt.se.

Han har just avslutat en fotoutställning i Stockholm, The Testament of Tebaran, som tidigare visats under klimatmötet i Köpenhamn i december. Där visar han hur skövlingen av Borneos regnskogar för att odla palmolja såväl påverkar klimatet som den biologiska mångfalden och hotar de människor som lever i och av skogarna.

Just Borneo har han återkommit till många gånger och har följt förändringarna som sker där. Hans första resa dit ägde rum redan 1988.

På National Geographics omslag

1997 blev ett av hans foton från Borneo omslagsbild på magasinet National Geographic vilket gav den unge fotografen från Uppsala stor uppmärksamhet. Han var den förste svensk som blivit omslagsfotograf till National Geographic. Samtidigt kom hans bok ”Skogens öga” ut, med bilder från hans 14 månader långa fotoexpedition till regnskogarna i den malaysiska delen av ön. Vistelsen resulterade även i en film, The Eye of the Forest.

Sommarpratare

Samma år sommarpratade han i P1 för första gången och det gjorde han även 2008. Hör programmet på Sommar i P1

Sedan dess har han blivit en etablerad medarbetare i National Geographic och i många andra tidningar och magasin, som New York Times, Der Spiegel och Wildlife Conservation. Han har rest över stora delar av världen för att fotografera och filma och har gett ut en rad böcker.

Innan han blev publicerad i National Geographic hade Mattias Klum redan arbetat som fotograf i åtskilliga år. Första boken Ögonblick kom 1990 och tre år senare blev När dimman lättar årets Pandabok hos Världsnaturfonden, WWF. Skogens öga blev även den Pandabok 1998.

Bland de många länder där han gjort fotoexpeditioner finns Brasilien, Indien, Mongoliet, Antarktis och flera länder i Latinamerika. Han har bland annat dokumenterat människans förhållande till hästar i boken Hästfolk (2003) och i Viljans väg (2007) berättar han om sitt engagemang för miljön och utrotningshotade djurarter och kulturer.

Sverige och Östersjön i fokus

På senare år har han också riktat kameran mot Sverige och Östersjön, bland annat i ett samarbete med tidigare SVT-medarbetaren Folke Rydén i filmen Expedition Linné och det tio år långa Baltic Sea Media Project, där de dokumenterar de ansträngningar som görs för att rädda Östersjön.

För ett par år sedan blev han utnämnd till ”Young Global Leader” av World Economic Forum och han har fått Kung Carl Gustafs medalj i 8:e storleken.

Maria Holmin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.