Foto: Scanpix

McDonalds utlandsrekryterar trots arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

McDonalds har fått arbetstillstånd för 68 personer utanför det europeiska samarbetsområdet, trots att arbetslösheten inom restaurangbranschen är hög.

McDonalds misstänker att två chefer sålt arbetstillstånd till människor från andra länder, genom att kräva ungefär 100 000 kronor för ett jobb på McDonalds i Sverige. Gränspolisen i Stockholm utreder om brott begåtts.

För att få anställa en person utanför Europa krävs att arbetsgivaren annonserat ut tjänsten. Men ingen kontrollerar om någon sedan sökt tjänsten.

– Sedan 2008 får ingen myndighet pröva det. I teorin kan det vara så att det finns väldigt många i Sverige som kan utföra ett jobb på McDonalds, men McDonalds får ändå ta in en person utanför Europa, säger Alejandro Firpo, enhetschef på Migrationsverket.

Facket kritisk

McDonalds har fått arbetstillstånd för 68 personer, enligt verket, trots att 9,3 procent av medlemmarna inom Hotell- och restaurangfacket enligt Aftonbladet är arbetslösa.

Fackets vice ordförande Therese Guovelin vill se en lagskärpning. Förbundet har sett tecken på att det finns en hel marknad där arbetstillstånd och människor säljs.

– Det vore naivt att tro att det inte förekommer. Det här (på McDonalds) är bara toppen av ett isberg. Det finns i hela världen och vi är inte förskonade, det är för jäkligt rent utsagt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer